Vrhovni sud SAD-a, u saveznoj države Kentucky presudio je u korist vlasnika obrta za izradu majica koji je odbio izraditi majice za homoseksualnu povorku i time sudjelovati u promociji LGBT aktivizma, smatrajući to suprotno svojim kršćanskim uvjerenjima

Pravna bitka započela je 2012. godine kada je okružno povjerenstvo za zaštitu ljudskih prava iz Lexington-Fayettea zbog diskriminacije pokrenulo pravni postupak protiv vlasnika tvrtke za izradu majica Blaine Adamson.

Iako je 2014. godine povjerenstvo donijelo presudu kako je Adamson povrijedio antidiskriminacijski zakon, te mu naložilo pohađanje tečaja za upoznavanje raznolikosti, slučaj je završio na Vrhovnom sudu koji je u četvrtak presudio u njegovu korist. Inače, Blainea Adamsona volonterski je zastupala kršćanska neprofitna organizacija Saveza za obranu slobode (ADF International), koja se bori za vjerske slobode te svetosti života, braka i obitelji. Ova organizacija pred sudom besplatno zastupa klijente te je dosada volonterski odradila 200 milijuna dolara vrijednih sati.

„Današnja odluka potvrda je kako se ovaj slučaj uopće nije trebao dogoditi. Prvi amandman štiti pravo gospodina Blainea da bude na službi svima, ali i da odbije izrađivati poruke koje su protivne njezine vjere“, kazao je član pravnog tima iz Saveza za obranu slobode (ADF International) Jim Campbell koji je zastupao Blainea Adamsona pred Vrhovnim sudom, javlja Catholic News Agency.

>Slastičar koji oslobođen optužbi za diskriminaciju gay para ponovno na sudu, tužila ga transrodna osoba

>(FOTO) LGBT indoktrinacija djece: Transrodne osobe u gradskoj knjižnici poučavaju djecu rodnoj ideologiji, roditelji zabrinuti

U izjavi za medije tijekom postupka pred vrhovnim sudom Adamson je kazao kako je spreman surađivati sa svim ljudima, bez obzira tko su ili kakva bila njihova uvjerenja, no kako ne može izraditi poruke koje su u sukobu s njezinim uvjerenjima.

„Prisiljavati slobodne i neovisne pojedince na prihvaćanje stavova koje smatraju neprihvatljivima je uvijek nepošteno“, kazao je sudac Buckingham citirajući odluku vrhovnog suda u slučaju Janus v. AFSCME.

Podsjetimo, ovaj je slučaj sličan onome kršćanskog slastičara iz Colorada Jacka Phillipsa koji je tri puta tužen jer je zbog vjerskih uvjerenja odbio napraviti tortu. Najprije ga je tužio gay par za čije vjenčanje nije želio napraviti tortu, a potom odvjetnica Autumn Scardina tražila je od Phillipsa da napravi tortu u svrhu proslave obljetnice promjene svoga spola. Premda je posljednji slučaj sud odbacio, Scardina je uzvratila novom tužbom zbog diskriminacije.

Izvor: narod.hr/Catholic News Agency