VINKOVCI (IKA)

Na inicijativu šestorice katoličkih muževa iz Vinkovaca svake srijede, do blagdana sv. Josipa, u središnjoj vinkovačkoj crkvi Sv. Euzebija i Poliona, pola sata prije večernje mise, katolički muškarci mole krunicu i litanije sv. Josipu.

Inicijatori su bili Ivan Ćaleta, Tomislav Lozančić, Nenad Zovak, Darko Posarić, Daniel Cirimotić i Zoran Franjić. Naime, više godina u Vinkovcima djeluje skupina muškaraca, katolika, vjernika, kroz razne aktivnosti, kao što su obilježavanje Dana obitelji u Vinkovcima, Hod za život, molitvene grupe, susreti kod o. Martina u ‘Maloj crkvi’, susreti u Gradskoj kavani Aurelia u kojoj su prihvatljivi duhovni razgovori.

„Nekoliko se nas na Staru godinu okupilo, i malo smo razgovarali o tome kako bismo produbili molitvu. Naime, svjesni smo svih ovih događaja, odnosno kako mi ne možemo sami puno napraviti, nego moramo to kroz molitvu. Onda su nam Poljaci pali na pamet, kako muškarci na ulici, na trgovima mole, kleče, drže udaljenost jedan od drugoga, i zapravo ih je lijepo vidjeti. Onda smo rekli kako bismo i mi mogli nešto tako, ili slično. Tako je krenula jedna inicijativa. Malo smo razgovarali s našim novim vinkovačkim dekanom Antom Šiškom, koji nam je dao svoju podršku. Razgovarali smo i s našim mons. Tadijom Pranjićem, koji nam je dao termin u središnjoj vinkovačkog Župi sv. Euzebija i Poliona, kako bismo na razini dekanata okupili muškarce u molitvi. Zahvaljujemo mons. Tadiji i na terminu, i na prostoru u crkvi, i na podršci koju nam daje. Tada je Lozančić predložio da krenemo s devet srijeda do blagdana sv. Josipa, 13. ožujka. Tako smo krenuli, ali nećemo s ovim stati“, rekao je uime inicijatora Ivan Ćaleta.

Nakana je mnogo, a na prvom je mjestu za duhovni napredak Vinkovaca. „Nakana je, prije svega, za duhovnu obnovu ovoga našega kraja, a onda i gospodarsku obnovu, demografsku obnovu, jer nije samo da se manje djece rađa, nego nam i odlaze ljudi. Nakana je i da prestane ova pandemija koja nas sve skupa uznemirava“, istaknuo je Ćaleta. I večernje misno slavlje, koje slijedi nakon molitve, bude prikazano na iste nakane. Na molitvu su, prije svega pozvani, katolički muževi, muškarci, a inicijativu su prepoznale i žene, koje također sudjeluju u molitvama.