DRVAR (IKA)

Radnici GP „Komotin“ Jajce 27. siječnja izvršili su zahtjevnu operaciju skidanja tri brončana zvona, a potom i rušenja drvenog zvonika visokog 16 m, izgrađenog uz privremeni bogoslužni prostor župe Drvar.

peracija je je izvedena uz pomoć specijalizirane dizalice visoke 30 m i trajala je sedam sati. Za vrijeme izvođenja radova policijski djelatnici MUP HBŽ zatvorili su za sav promet dio Titove ulice u središtu grada kako ne bi bili ugroženi ljudski životi i imovina.

Statika već prije dotrajalog zvonika teško je narušena u nedavnim potresima oko Petrinje koji su se dobrano osjetili i u Drvaru, pa su statičari procijenili da se zvonik mora što prije ukloniti kako ne bi došlo do tragedije njegovim iznenadanim urušavanjem.

Zvonik je svojoj svrsi služio gotovo 25 godina. Naime, u kolovozu 1996. poduzeće „Finvest“ iz Čabra darovalo je taj improvizirani drveni zvonik župljanima Drvara, a podignut je uz zgradu nekadašnjeg Sokolskog doma koja je župi Drvar ustupljena u listopadu 1995. na korištenje dok se ne izgradi nova crkva sa svim pratećim objektima. Na zvoniku su se nalazila tri brončana zvona (težine 165, 105 i 70 kg), izlivena u čuvenoj ljevaonici zvona „Grassmayer“ u Innsbrucku.

Župa Drvar prije tri godine kupila je zemljište na kojem planira gradnju pastoralnog centra za što je prošle godine ishodovana urbanistička dozvola, a ovih dana bi trebala biti gotova i građevinska dozvola. Pitanje izgradnje nove crkve sa zvonikom još nije riješeno, pa sve dok općinske vlasti ne riješe to pitanje, župljani Drvara sva će svoja bogoslužja i dalje imati u zgradi preuređenoga Sokolskog doma, priopćeno je iz drvarske župe.