Foto: Snimka zaslona

Objavljeni su podaci o stanju na računima na kojima se prikupljao novac za liječenje dvogodišnje Mile Rončević, bolesne djevojčice koja je ujedinila Hrvatsku.

Za njezino jednogodišnje liječenje u Dječjoj bolnici u Philadelphiji potrebno je oko 18 milijuna kuna (2,8 milijuna američkih dolara), a na posebnom računu roditelja prikupljeno je čak 22 milijuna 930 tisuća i 300 kuna. Dodatno još i 57.000 eura, 441 američki dolar, te nešto manje britanskih funti, kanadskih dolara, švedskih funti… sakupljeno je ukupno 4.319.028,24 dolara, navodi HRT.

Na konferenciji su sudjelovali Milina majka Sanja Matijević Rončević, otac Marin Rončević, Đana Atanasovska, majka tragično preminule Nore Šitum iz istoimene zaklade i Robert Tomić Zuber, navodi dnevnik.hr.

“Ovo je bilo neočekivano, nismo to mogli zamisliti ni u našim najluđim snovima. Uključili su se u akciju apsolutno svi”, kazao je Milin otac. Kako je kazao, u prikupljanju sredstava sudjelovali su u početku obitelj i prijatelji, a onda je akcija ujedinila cijelu Hrvatsku.

“Ja na računu imam više od 22.940.000,00 kuna, na deviznom računu imamo 57.645,25 eura, 441 dolar, a tu su i druge valute koje su građani uplatili. Zahvaljujemo se onima koji su se odrekli ručka ili objasnili svojoj obitelji da će uskrsna šunka biti nešto ‘tanja’ ove godine”, kazao je.

Kako je rekao, nema jamstva za uspjeh, no njih drži vjera.

“Prema inicijalnim informacijama, postojala je mogućnost da se Mila neće uključiti u eksperimentalnu studiju, no onda smo opet uključili lobiranje i to bi trebalo biti riješeno. Razgovarao sam s prof. Draganom Primorcem koji je u Americi i doznao da će liječnici Milu uključiti u eksperimentalnu studiju i tretman koji ne može dobiti nigdje na svijetu”, dodao je i sve pozvao “podržite nas u molitvi”.

“Otvoren je poseban račun pri zakladi za Milino liječenje. Na njemu je 3.538.400 kuna i taj iznos stalno raste”, kazala je Đana Atanasovska. “Ukoliko neki iznos preostane, ostat će na računu zaklade zaključan dok nam ministarstvo ne da nalog za sljedeću humanitarnu akciju, odnosno sljedeće dijete kojemu je potrebno za liječenje”, dodala je.

Prije vikenda, na donacijskom računu Milina oca, Marina Rončevića, bilo je 8.217.830,61 kuna, na računu zaklade Nore Šitum 1.649.187,61 kunu, društveno financiranje (-5 %) iznosi 39.677,70 $, hipoteka na obiteljsku kuću i likvidna sredstva sakupljena do sada iznose 185.000,00 eura, što zajedno čini 1.738.207,89 američkih dolara.

Potrebno 2,8 milijuna dolara

Podsjetimo, do petka je sakupljeno 1.738.207,89 dolara od potrebnih 2,8 milijuna, kolika je cijena jednogodišnjeg liječenja Mile u Dječjoj bolnici u Philadelphiji. U nedjelju su održane brojne humanitarne akcije, a tu su i uplate velikog broja građana putem banaka koje nisu bile vidljive tijekom vikenda jer nema platnog prometa.

Zaklada Nora Šitum, putem koje se također prikupljaju sredstva, u ponedjeljak ujutro je na Facebooku objavila kako je putem njihove zaklade prikupljeno 1,649.187,61 kuna. U liječenju male Mile sudjelovat će i tim vrhunskih znanstvenika koji čine Ivan Đikić, Richard Aplenc, Dragan Primorac i Jelena Roganović.

Dvogodišnja Mila vesela je i osjeća se dobro pred put u Ameriku na jednogodišnje liječenje. Njezin djed Vladimir Rončević danas mijenja oca Marina i majku Sanju u brizi oko malene Mile. “Ona se dobro osjeća, dobre je volje i upravo papa jaje”, kazao je djed Vladimir, koji se brine o Mili u Dječjoj bolnici Kantrida u Rijeci.

Izvor: narod.hr/dnevnik.hr/hrt