Znanstvenici su proizveli revolucionarne 3D snimke srca bebe u majčinoj utrobi. To bi otkriće moglo pomoći u liječenju beba s prirođenim srčanim manama.

Znanstvenici su najprije napravili standardne 2D snimke pomoću uređaja za magnetsku rezonanciju, a zatim su ih unijeli u snažni računalni program koji su razvili stručnjaci sa sveučilišta King’s College u Londonu i zaklade Guy’s and St Thomas’ NHS Trust. Dijelovi snimki se pomoću ove tehnologije sastavljaju u jednu cjelinu te se usklađuju s brzinom bebinih otkucaja srca i kretanjem u utrobi, stvarajući time revolucionarnu 3D snimku srca.
To liječnicima pruža jasan uvid u bilo kakvu nepravilnost.

Pomoći bebama sa srčanim manama ili ih odbaciti?

Prirođene srčane mane javljaju se u osam na svakih 1.000 beba rođenih u Ujedinjenom Kraljevstvu. Prema jednom danskom istraživanju, stopa pobačaja nerođene djece s teškim prirođenim srčanim manama povećala se s 0,6%, koliko je iznosila 1996. godine, na 39,1% u 2013. godini, odnosno povećala se za 65 puta.

Međutim, prof. Reza Razavi, specijalist za dječju kardiologiju, izjavio je za BBC da je odlučio unaprijediti dijagnozu prirođenih mana nakon što mu se rodila kći s jednom takvom manom. „Mislili smo da ćemo je izgubiti, to je bio snažan poticaj… trebamo imati mogućnost otkrivanja problema u majčinoj utrobi.“

Rekao je da su 3D snimke „predivne“ i da pružaju liječnicima jasan uvid u problem te unaprjeđuju zdravstvenu skrb. Uz to je dodao: „Možemo s potpunom sigurnošću utvrditi problem i unaprijed planirati potrebno liječenje i operaciju. Ovo otkriće pomaže roditeljima da dobiju pravu podršku i saznaju što mogu očekivati. Osim toga, ono najviše pomaže bebama jer mogu dobiti pravodobnu i potrebnu operaciju i tako ostvariti najbolje rezultate.“

Istraživanje je dio projekta iFind, koji je također napravio ovaj zapanjujući video bebe u majčinoj utrobi u dvadesetom tjednu trudnoće.

Nadajmo se da će se ova izuzetna tehnologija koristiti u svrhu pružanja skrbi bebama sa srčanim manama, a ne kao još jedno sredstvo za njihovo odbacivanje.

Izvor: narod.hr/Spuc.org