Zbog povoljne epidemiološke situacije nacionalni je stožer ukinuo zabranu rada nedjeljom koja je bila na snazi od 24. travnja. Dio trgovaca odlučio je to odmah iskoristiti.

Radnici su nezadovoljni jer prema Zakonu o radu svi moraju znati svoj raspored tjedan dana prije.

“Ovdje se to krši i zapravo se suspendira Zakon o radu. Osim toga imamo situaciju da ljudi koji će raditi u nedjelju dobivaju slobodne dane od danas do sutra. Bukvalno se zove ljude na telefon i kaže im se: “Nemoj dolaziti danas jer ćeš raditi u nedjelju”, izjavila je Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske za RTL.

U Puli su gotovo sve trgovine otvorene, od trgovina s prehrambenim proizvodima, do onih za prodaju odjeće, obuće, sportske opreme, drogerija, pa i ljekarni. Što se tiče posjećenosti, građana i kupaca ima, ali bez gužvi. Trgovine će biti otvorene do 22 sata pa se trgovci nadaju i ostvarivanju nekakvog prometa.

Radnu nedjelju komentirao je i ministar unutarnjih poslova i voditelj nacionalnog Stožera Civilne zaštite Davor Božinović, koji je bio u Mariji Bistrici na tradicionalnom hodočašću vatrogasaca. U tom je marijanskom svetištu velik je broj tradicijskih obrtnika koji svoje proizvode prodaju nedjeljom.

Neradna nedjelja bila je epidemiološka mjera. HZJZ je procijenio da, s obzirom na vrlo povoljnu epidemiološku situaciju u Hrvatskoj, nema potrebe da nedjelja bude neradna kao epidemiološka mjera, podsjetio je Božinović te dodao da će Stožer i dalje raditi korekcije ako to bude potrebno.

Što se tiče same neradne nedjelje, o tome će se sigurno razgovarati i u kampanji i u mjesecima koji dolaze. Radi se o prijedlogu zakona koji ide u javno savjetovanje. Vidjet ćemo što će ono pokazati. Pozicija Vlade i HDZ-a je poznata, rekao je Božinović.

– Bit će i to regulirano novim zakonom kad bude raspravljen i usvojen u Hrvatskom saboru. Što se tiče odluka Stožera, kad su se stvorili uvjeti, kad govorimo o široj slici i epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj, onda se donose odluke. Nema razloga s obzirom na povoljnu situaciji da se bilo što koči, komentirao je Božinović prenosi HRT.

 

Novinari su voditelja Stožera upitali i da komentira navode da se mjerama određen sat vremena za dezinfekciju trgovina ne provodi za tu namjenu, već da se pije kava.

– To mi nije drago čuti. To je mjera koju je propisala struka i bilo bi dobro kad prođe ovo s epidemijom, da se polaže pozornost na higijenu prostora, jer to je jedan od najvažnijih načina borbe protiv bilo koje zaraze, odgovorio je Božinović te dodao da se i u toj mjeri može pokazati fleksibilnost.

Kako je rekao, ako je neki objekt manji, npr. manji dućan ili kiosk, ne mora se potrošiti sat vremena, to se može riješiti u manje vremena.

– Nije poanta u birokratiziranju, rekao je Božinović i podsjetio da je mjera od sat vremena donesena u kontekstu otvaranja šoping centara koji su puno veći.

Znači li uvođenje neradne nedjelje zaista gubitak za poslodavce?

Bivša europarlamentarka Marijana Petir i tvrtka MediaNet proveli su istraživanje javnog mnijenja o neradnoj nedjelje koje je pokazalo da je čak 90% građana za uvođenje neradne nedjelje.

Prema istraživanju za neradnu nedjelju izjasnilo se 94% građana u kontinentalnoj Hrvatskoj, 88% u Primorju, Lici, Dalmaciji i jugu Hrvatske dok je u Zagrebu 87% građana za uvođenje slobodne nedjelje. „Ovaj okrugli stol prva je karika u otvaranju dijaloga za rješavanje ovoga problema jer usklađenim privatnim, profesionalnim i obiteljskim životom utječemo na dobrobit pojedinca, obitelji, ali i društva u cjelini“, kazala je Petir na okruglom stolu na kojem su predstavljeni rezultati tih istraživanja.

Istraživanje je obuhvatilo i navike kupovanja nedjeljom, a pokazalo se da za razliku od Primorja, Like, Dalmacije i Istre gdje nedjeljom kupuje 61% građana u kontinentalnoj Hrvatskoj 54% njih ne odlazi u kupovinu nedjeljom, a u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji njih 46%.

Nedjeljom kupuje 53% građana, najviše onih od 31 do 40 godina (61%), a najmanje kupuju oni od 61 i više godina (41%). Iako većina ispitanika povremeno kupuje nedjeljom (54 %), oni koji su za uvođenje neradne nedjelje u malom broju kupuju svake nedjelje (12%). Od onih koji se protive uvođenju neradne nedjelje 79% njih posjećuje trgovine nedjeljom. Kad se navode razlozi kupovine, građani najčešće kupuju nedjeljom jer im nešto ponestane ili nedostaje, a potrebno im je. Prema broju članova u kućanstvu najmanje kupuju oni koji žive sami (31%) i oni koji žive u velikim kućanstvima sa 6 i više osoba (29%). No ispitanici su složni – nedjelja treba biti neradna.

Petir se u svom izlaganju referirala i na strah od porasta nezaposlenosti uvođenjem neradne nedjelje. Tumačeći podatke Eurostata, Petir pojašnjava kako se zaposlenost u nespecijaliziranim maloprodajnim trgovinama zapravo smanjila u zemljama članicama EU koje nemaju zabranu rada nedjeljom, dok je trend sasvim suprotan u zemljama koje zabranjuju rad nedjeljom – u nekima od njih zaposlenost je porasla za čak 16 do 21%.

Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata za RTL pojasnio je kako nedjelja nije najjači dan az trgovce.

“Vrlo jasni su pokazatelji fiskalizacije koja pokazuje da je nedjelja najslabiji dan za trgovinuNajjači je petak, zatim slijedi subota, pa onda slijede svi drugi dani u tjednu, nedjelja je zadnja”, dodaje Sever, demantirajući navode poslodavaca o tome da je najslabiji dan za trgovinu ponedjeljak i da, ukoliko treba uvesti neradni dan, to bude ponedjeljak, kao i njihov navod da je nedjelja drugi najposjećeniji dan.

U protekla tri tjedna s neradnim nedjeljama omogućeno je radnicima da svoje vrijeme konačno mogu provesti u krugu svoje obitelji. 

Izvor: narod.hr/HRT