epa07691200 German Defense Minister Ursula von der Leyen prior a cabinet meeting at the Chancellery in Berlin, Germany, 03 July 2019. The previopus day, von der Leyen was surprisingly named as a candidate for the European Commission president. EPA/CLEMENS BILAN

Zastupnici Europskog parlamenta u utorak će glasovati o kandidatkinji za čelno mjesto Europske komisije, Ursuli von der Leyen.

Podsjetimo, predložena je za nasljednicu Jeana Claudea Junckera, nakon što na maratonskom sastanku šefova država i Vlada u Bruxellesu nije prošao ni jedan od ‘spitzenkandidata’.

Inače, Ursula von der Leyen poručila je da će u srijedu odstupiti s mjesta ministrice obrane neovisno o ishodu.

“Zatražit ću povjerenje od Europskog parlamenta. Neovisno o ishodu, odstupit ću u srijedu s mjesta ministrice obrane kako bi služila Europi svim svojim snagama, napisala je von der Leyen na Twitteru. Duboko sam zahvalna za godine provedene s oružanim snagama Njemačke, dodala je.

Tko je Ursula von der Leyen – njemačka ministrica obrane i majka sedmero djece – predložena za funkciju predsjednice EK?

Von der Leyen je postala ministricom obrane 2013. Ishod glasovanja u utorak je neizvjestan jer su mnoge političke grupacije podijeljene po pitanju nominacije von der Leyen koja treba dobiti 374 glasa od ukupno 747 članova Parlamenta, javlja HRT.

Reproduktor videozapisa

Jedino je sigurna podrška 182 člana njezine Europske pučke stranke.

Zagovornica redefinicije braka i obitelji

Godine 2013., von der Leyen podržala je “jednaka prava posvajanja” djece, tvrdeći da “ne poznaje nikakvu studiju koja kaže da djeca koja odrastaju u istospolnim partnerstvima drugačije od djece koja odrastaju u heteroseksualnim brakovima ili partnerstvima. ” U lipnju 2017. Ursula von der Leyen glasovala je protiv stajališta svoje stranke, a u korist redefinicije braka i sklapanja “istospolnih brakova”.

Von der Leyen rekla je da će Selmayr otići ako ona preuzme EK

Kandidatkinja za predsjednicu Europske komisije, namjerava se zahvaliti na dužnosti svom sunarodnjaku Martinu Selmayru, kontroverznom glavnom tajniku Komisije, ako ju u utorak potvrdi Europski parlament, rekla su u ponedjeljak dva izvora za agenciju AFP.

Aktualna njemačka ministrica obrane, bliska kancelarki Angeli Merkel, nada se da će postati prva žena na čelu Komisije.

Na sastanku u ponedjeljak sa zastupnicima EPP-a, von der Leyen je rekla da će ona biti jedina Njemica na čelu Europske komisije ako prođe na glasanju u utorak, kazao je jedan od izvora.

“Postoji nepisano pravilo da na najvišim pozicijama u Europskoj komisiji ne mogu biti dvije osobe iz iste države”, kazao je drugi izvor.

To znači da bi njezin sunarodnjak Martin Selmayr morao otići s dužnosti ako von der Leyen bude izabrana.

Selmayr je došao na dužnost glavnog tajnika Komisije prošle godine, a način na koji je imenovan na tu funkciju izazvao je optužbe da se radilo o namještanju i izigravanju procesa.

Do dolaska na poziciju glavnog tajnika Selmayr je bio šef kabineta predsjednika Komisije Jean-Claudea Junckera.

Izvor: narod.hr/hina/hrt