Prije nekoliko dana u napadu na jednu katoličku crkvu u meksičkoj državi Chiapas ubijena je vjeroučiteljica.

Foto: Katiebordner

U subotu, 15. lipnja, na kraju pripremnoga tečaja za katehiste u Župi sv. Marka Evanđelista, dvojica su mladića ušla u crkvu Bezgrešnog začeća te su počeli pucati iz vatrenog oružja. Jedan od metaka pogodio je vjeroučiteljicu Margeli Lang Antonio, koja je ubrzo preminula – objasnio je biskup Tapachule, msgr. Jaime Calderón Calderón.

Kako je prenijela Agencija Fides, biskup Calderón izrazio je solidarnost s obitelji preminule vjeroučiteljice te je rekao da se kao biskupijska obitelj ne smiju priviknuti na to nasilje koje je znak društvenog i moralnog propadanja ljudske zajednice. Biskup je primijetio da je uzrok problema u nezdravoj zajednici u kojoj nema posla, a ima nepravde, nekažnjivosti i pretjerane želje za novcem; zajednici u kojoj ljudski život, a s njim i sve ostalo, ima cijenu, u kojoj zapovijeda onaj tko ima novca.

Meksička biskupska konferencija sastala se u ponedjeljak, 17. lipnja, s Andrésom Manuelom Lópezom Obradorom, predsjednikom Republike, kako bi započela bratski dijalog uz želju za suradnjom u izgradnji pravednijeg, ujedinjenog i mirnog društva. Biskupi su se, kako stoji u priopćenju objavljenom na kraju sastanka, dotakli dviju temeljnih tema: izbjegličke krize i izgradnje mira.

Što se tiče izbjegličke krize, u priopćenju je istaknuto da Crkva i dalje nudi svoja sredstva: 95 biskupija, 10.000 župa, više od 130 prenoćišta i tisuće pastoralnih radnika koji se diljem Meksika zauzimaju u humanitarnoj misiji i obrani ljudskih prava. Predsjedništvo Meksičke biskupske konferencije naglasilo je potrebu za većom zajedničkom suradnjom kako bi se migrantima zajamčila sigurnost.

Obnovi društvenoga tkiva i jačanju vladavine prava meksički biskupi namjeravaju doprinijeti kroz Plan izgradnje mira koji uključuje savjetovališta, centre za obranu ljudskih prava, pomoć žrtvama kroz pratnju te edukativne radionice. Patnja tolikih meksičkih obitelji zbog nasilja i nesigurnosti hitno zahtijeva našu bratsku suradnju – istaknuli su biskupi te zaključili da Crkva namjerava ispuniti svoje poslanje sudjelovanjem u traženju općega dobra.

IKA