VIDUŠEVAC (IKA)

Prvi Mladifest u Hrvatskoj, po uzoru na međugorski, održan je od 21. do 23. lipnja u župi sv. Franje Ksaverskog u Viduševcu kod Gline pod geslom „Pustite dječicu k meni“ (Mk 10, 14), a u organizaciji Zajednice Marijine legije iz Petrinje u suradnji sa Sisačkom biskupijom, župom Viduševac i uz potporu međugorskog župnika fra Marinka Šakote.

Slikovni rezultat za mladifest viduševac

Na trodnevnom molitvenom susretu mladih prožetom katehezama, svjedočanstvima, molitvom, ispovijedi, euharistijom, klanjanjem, izvedbom pasije, pjesmom i plesom, koncertom duhovne glazbe, zajedničkim druženjima i obrocima, okupili su se mladi iz cijele Hrvatske, kao i Njemačke, Švedske, BiH i Vojvodine. S njima su uz sisačkog biskupa Vlade Košića između ostalih bili i fra Marinko Šakota, don Damir Stojić, o. Ike Mandurić, vlč. Ivan Grbešić.

Trodnevni susret, koji je ujedno bio uvod u završetak Godine posvećene mladima u Sisačkoj biskupiji koja će biti zaključena na 30. međunarodnom susretu mladih u Međugorju, završio je svečanim misnim slavljem koje je predvodio biskup Košić. Na početku mise zahvalio je svima koji su pridonijeli slavlju mladih, osobito Marijinoj legiji iz Petrinje, domaćem župniku i povjereniku za mlade Sisačke biskupije, skupini glazbenika iz Međugorja Misericordia i klapi Concordia.

„Što će biti s našom domovinom danas i sutra? To ovisi upravo o vama, dragi mladi prijatelji! Vaš idealizam, zanos i vaše snage potrebne su našem hrvatskom narodu, našoj domovini, da bi ona imala zdravu budućnost. Potreban nam je svima Krist Gospodin, njegova majka Marija, naši sveci i blaženici, sva naša mučenička povijest i žrtve naših starih. Ne sumnjam da ćete ih vi, dragi mladi, biti dostojni. Pokazali ste to i ovdje ova tri dana i želim vam na tome izreći priznanje“, rekao je mladima biskup Košić.

Poručio im je: „Lijepo vas je bilo gledati ovdje u molitvi, u slavljenju Gospodina. To je zalog budućnosti, iskustvo koje sigurno govori da vi možete, da imate puno toga potencijala i mogućnosti da izgrađujete i sebe osobno i svoju domovinu i našu zajedničku budućnost.“

U propovijedi biskup je pojasnio poruke i osobitosti susreta. U osvrtu na geslo susreta „Pustite dječicu k meni“ rekao je da je za Boga najveći upravo onaj najmanji, te je možda poruka Gospodina roditeljima da se ne boje djece. Biskup je kao osobitost susreta istaknuo pobožnost Majci Božjoj. Već činjenica da ga je organizirala Marijina legija i sudjelovanje župnika i mladih iz Međugorja pokazuje kako kako je vjernicima Marija važna. Marija je prva od nas ljudi slijedila Krista; nosila je svoj križ u svim događajima u kojima joj je život povezan s Kristovim; i nije slučajno prozvana i Majkom žalosnom, Majkom boli, Majkom naših stradanja… Ona dobro zna što je to trpljenje, što je bol i križ. Ali, ona zna i što je radost, Uskrs i dar Duha Svetoga, istaknuo je biskup, dodavši:

„Iskreno molimo Mariju da za nas moli i kod Boga nas zagovara. Budimo ponizni službenici Gospodnji u svemu što jesmo i činimo, budimo zadovoljni onim što imamo i radosni što možemo biti s Gospodinom.“ Marija i nas zove da budemo s Kristom i da ga slijedimo.

Biskup Košić napomenuo je da se susret održava u župi posvećenoj misionaru sv. Franji Ksaverskom koji je gorljivo naviještao Krista, podsjetivši da su svi pozvani biti misionari i zazvao zagovor misionara „da se ne bojimo svjedočiti svoju vjeru, drugima prenositi svoja uvjerenja i iskustvo o tome kako je lijepo biti s Isusom“.

Slikovni rezultat za mladifest viduševac

U osvrtu na stradanja Sisačke biskupije u Domovinskom ratu biskup je istaknuo da se zgrade obnavljaju, ali da se trebaju obnoviti i ljudi: „Jeste li vi obnovljeni? Sposobni pronositi i obnoviti ljepotu života upravo u svom zavičaju? Sanjate li možda da odete što dalje, u Irsku, Švedsku Njemačku? Poslovica kaže da je trava uvijek zelenija u susjedovu dvorištu. Kao da je ljepše uvijek drugdje a ne kod kuće. To je, međutim, varka. Mi ne možemo pobjeći od toga da nas je naš rodni zavičaj obilježio; da govorimo, razmišljamo i puno toga razumijemo upravo zbog onih koji su nas naučili prve riječi i korake, zbog okolnosti u našim obiteljima, našem kraju i domovini“.

„Često je veća propovijed kada život govori, a ne riječi”, rekao je biskup Košić te istaknuo: „Naše poštovanje čovjeka, naše zalaganje za istinu, za pravednost, za boljitak našega naroda, neka bude propovijed o Isusu Kristu, našem Gospodinu“.

Misnom slavlju prethodila su mu svjedočanstva i kateheza koju je izrekao o. Ivan Ike Mandurić.