Foto: Snimka zaslona

Mitropolit Srpske pravoslavne crkve, crnogorsko-primorski Amfilohije preminuo je u Kliničkom centru Crne Gore. Amfilohiju je 6. listopada dijagnosticiran koronavirus, kada je i primljen u KCCG. Njegovo zdravstveno stanje se u međuvremenu popravilo, a 20. listopada rezultati testova su pokazali da je negativan na koronavirus. Međutim, situacija se naglo pogoršala jučer, kada je otežano disao.

Voditeljica pulmološke klinike Kliničkog centra Crne Gore, Jelena Borovinić Bojović, kasno sinoć je pojasnila da je do naglog pogoršanja Amfilohijevog zdravlja došlo zbog razvijanja pneumomedijastinuma kao posljedice obostrane difuzne upale pluća uzrokovane koronavirusom, kao i posljedicom dugotrajne oksigene terapije, pišu podgoričke Vijesti.

 

Amfilohije je bio dugogodišnji mitropolit Srpske pravoslavne crkve, crnogorsko-primorski, a ranije i episkop banatski (1985—1990) koji je zastupao i provodio velikosrpsku ideologiju.

Rođen je kao Risto Radović, sin Ćira i Mileve Radović 7. siječnja 1938. godine u Barama Radovića u Donjoj Morači. Završio je Bogosloviju Svetog Save u Beogradu. Na Bogoslovskom fakultetu SPC u Beogradu diplomirao je 1962. godine. Pored teologije, na Filozofskom fakultetu u Beogradu, studirao je klasičnu filologiju. Postdiplomske studije nastavlja u Bernu i Rimu. Od tamo odlazi u Atenu u kojoj, za vrijeme sedmogodišnjeg boravka, pored svakodnevne svećenićke službe, doktorira, Potom, godinu dana provodi na Svetoj gori, a onda je pozvan za predavača na Ruskom pravoslavnom institutu „Sveti Sergije“ u Parizu od 1974. do 1976, gdje uz ostalih pet jezika koje je govorio usavršio i francuski jezik.

Zaredio se 1967. u Grčkoj. Po povratku u Beograd je izabran za dekana Bogoslovskog fakulteta i izvanrednog profesora, da bi krajem 1985. rukopoložen je za episkopa banatskog sa sjedištem u Vršcu, odakle je uoči Božića 1991. godine došao na Cetinje kada biva ustoličen za mitropolita crnogorsko-primorsko-skenderijsko-brdsko-zetskog i egzarha pećkog trona, preuzevši titulu kojom se prije njega služio vladika Vasilije.

Amfilohije je bio drugi po rangu među episkopima u hijerarhiji SPC, odmah nakon patrijarha srpskog.

Vučić: Volio bih da ta vijest nije točna

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas sućut patrijarhu SPC Irineju, srpskom narodu, posebno u Crnoj Gori zbog smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, pišu Novosti.rs.

Vučić je, u izjavi novinarima, kazao da je upravo čuo vest o smrti mitropolita.

– Volio bih da je vest netočna. Vidio sam da se u 8.20 upokojio. Sve se dalje nadam da ta vest nije točna. Ako je točna, izražavam sućut patrijarhu i srpskom narodu – rekao je on.

Snažna potpora velikosrpskoj ideologiji

Mitropolit Amfilohije Radović u svojem je djelovanju snažno podupirao velikosrpsku ideologiju

Amfilohije odlikovao Šešelja, 25. jun 2015. - YouTube

“Metropolit Amfilohije opravdava velikosrpski genocid u Srebrenici, tvrdi da je Dubrovnik crnogorski grad, proklinje kritičare Rusije, zalaže se za rekolonizaciju Kosova, a sve pod plaštom kršćanske ljubavi i odanosti Kristovu križu. Možda netko može objasniti kako se taj i takav Amfilohije mogao naći među predstavnicima SPC u mješovitoj komisiji čija je zadaća bila utvrditi ulogu bl. Alojzija Stepinca tijekom Drugog svjetskog rata.”, komentirao je za Narod.hr hrvatski povjesničar, pisac, profesor emeritus na američkom sveučilištu Yale Ivo Banac.

VIDEO) Pogledajte šokantan film o velikosrpstvu i četništvu u SPC-u: ' Amfilohije Radović – svjedok Božje ljubavi' – narod.hr

Za Jutarnji list Amfilohije Radović svojevremeno je govorio o kanonizaciji Alojzija Stepinca:

“Nismo je mogli prihvatiti jer je ta kanonizacija u suštini nemoguća. Nije u pitanju osobnost samoga Stepinca, nego je u pitanju vrijeme u kojem je on živio, koje je on podržavao”, kazao je Amfilohije.

Jasno je, ističe Amfilohije, da je Stepinac na neki način podržavao Antu Pavelića.

“On je podržavao i Pavelića i tu državu, tu njegovu tvorevinu. Mi znamo kakvi su plodovi te države bili. Nije Stepinac sudjelovao sam po sebi, ali je bio vikar te vojske i to je veoma značajno naglasiti. On je postavljao i dušebrižnike toj i takvoj vojsci koji su se ispovijedali kod njega i kojima je davao oprost za ono što su radili ili što su sami blagoslovili”, rekao je Amfilohije.

Nakon nedavnih izbora u Crnoj Gori, mitropolit Amfilohije podržao je prosrpsku koaliciju ‘Za budućnost Crne Gore’ koja je došla na vlast te je pobjedu slavio s njihovim čelnikom Zdravkom Krivokapićem koji ne uspijeva sastaviti vladu.

Izvor: narod.hr/zupakomin.com