ZAGREB (IKA)

U srijedu 6. siječnja u 18 sati i 1 minutu seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su jak potres s epicentrom kod Petrinje. Magnituda potresa iznosila je 5.0 prema Richterovoj ljestvici, a intenzitet u epicentru VI-VII stupnja EMS ljestvice.

Načelnik Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa Tomo Medved / Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Kako javljaju slušatelji Hrvatskog katoličkog radija potres se osjetio od Rijeke, Karlovca, Vrbovca, Koprivnice do Novske i Slavonskog Broda. Potres se osjetio i u Derventi u Bosni i Hercegovini.

U potresu je oštećeno nekoliko objekata, na teren su odmah upućene ekipe koje pregledavaju područje, a zasad nema podataka o stradalima, doznaje u srijedu 6. siječnja Hina od glasnogovornika Stožera za otklanjanje posljedica potresa Mladena Pavića.

Zasad su stigle tri prijave štete na objektima koji su već bili načeti, a zabilježena je šteta i na policijskoj postaji u Petrinji, rekao je Pavić Hini.

Na teren su odmah izašle sve službe koje pregledavaju teren.

“S obzirom na snagu potresa od 5.0 i trajanje od desetak sekundi štete su za očekivati”, kazao je Pavić.

Tomo Medved: Ekipe ponovo na terenu

Nakon večerašnjeg novog potresa na twitter profilu Vlade oglasio se i  načelnik Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa Tomo Medved.

“Nakon ovog posljednjeg potresa sve ekipe su poslane odmah ponovno na teren da se provjeri ima li ozlijeđenih i kakve su nove štete. Nažalost, ovo znači i da statičari moraju ponovno izvršiti kontrolu objekata koje su već prošli”, poručio je Medved.
“Rekao bih da je ovaj potres jedan od onih prirodnog slijeda naknadnih potresa koji slijede nakon onoga razornog potresa 29 prosinca”, izjavio je za Dnevnik HRT-a seizmolog Tomislav Fiket.

Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović: Moguća evakuacija iz centra grada

Policija, kako javljaju mediji, nikoga ne pušta u središte Petrinje zbog opasnosti da se zgrade stradale u potresu ne uruše, a petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović poručio je da se sve aktivnosti moraju dislocirati iz centra, no ne isključuje ni evakuaciju.

“Opasnost za svakog čovjeka je velika i da imamo šansu da spasimo živote moramo se dislocirati iz strogog centra grada”, rekao je Dumbović za Dnevnik Nove TV dodavši da se strogom centru grada “mora na drugačiji način pristupiti pa čak i do evakuacije ljudi”.

U Sisku nema dojava o novim štetama

Novi snažan potres uznemirio je i Siščane, mnogi su istrčali na ulice koje su odjekivale od alarma automobila, ubrzo se se čule i vatrogasne sirene, no načelnik Gradskog stožera CZ Marko Krička smiruje situaciju te kaže kako nema dojava o novim štetama.

“Dojava o novim štetama nema. Zajedničkom odlukom Stožera i vatrogasaca, vatrogasne su ekipe krenule kroz grad kako bi se i sami uvjerili o stanju i mogućim štetama. Kako su javili, bilo je moguće zapaziti tek poneki novi crijep otpao s već oštećenih kuća”, rekao je Hini Krička koji se zatekao u dežurnoj vatrogasnoj službi.

Dodao je i kako će više o mogućim posljedicama biti poznato ujutro.
Potres se osjetio se i na području Karlovačke županije, a iz Županijskog vatrogasnog operativnog centra doznaje se u da primaju dojave građana o štetama.

Razmjeri štete još nisu poznati, no svi njihovi vatrogasci koji se nalaze blizu epicentra potresa, u Glini, su dobro.

U srijedu 6. siječnja u Glini je bilo angažirano 159 vatrogasaca Vatrogasne zajednice Karlovačke županije s 38 vatrogasnih vozila, a županijski vatrogasni zapovjednik Goran Franković izvijestio je kako su svi dobro, štoviše i prije posljednjeg potresa završili su s aktivnostima na objektima.

Statičar na terenu u Petrinji Mario Todorić za RTL je pak izjavio da će nakon večerašnjeg snažnog udara biti vjerojatno dodatnih oštećenja.
“Ponovo je bio snažan udar što će vjerojatno na već oštećenim objektima izazvati dodatna oštećenja”, rekao je Todorić za RTL, a prenosi Hina u srijedu 6. siječnja.