Foto: fah, snimka zaslona Fotomontaža: narod.hr

Američki Kapitol, zgrada Kongresa je zatvorena zbog napete situacije s prosvjednicima dok su zastupnici Kongresa održavali sjednicu na kojoj se raspravljalo o izbornim nepravilnostima i potvrdi izborne pobjede Demokrata Joea Bidena.

21:35 Mediji javljaju kako je u pucnjavi teško ozlijeđena jedna žena

Foto: snimka zaslona

21:30 – Američki predsjednik Donald Trump pozvao je pobornike da ostanu mirni nakon što su se sukobili s policijom i upali u zgradu Kongresa.”Molim vas podržite našu policiju u Kapitolu i snage sigurnosti. Oni su uistinu na strani naše Zemlje. Ostanite mirni”, napisao je na Twitteru.

21:15 Američki mediji javljaju kako je bilo pucnjave

21:00 Trenutno iz zgrade Kongresa nitko ne može ni izaći ni ući. Prosvjednika je toliko da je zgrada Kongresa okružena njima.

20:30 Nakon što su cijelog dana bili na skupu pod motom “Spasimo Ameriku”, pobornici predsjednika Trumpa pokušali su upasti u zgradu Kongresa i privremeno uspjeli. Zbog nastale situacije, potpredsjednik Mike Pence i kongresnici su evakuirani u drugu, tajnu prostoriju kako bi nastavili sa sjednicom.

Neki prosvjednici uspjeli ući u glavnu sobu te zaposjesti u fotelju predsjedavajućeg.

14:00 Skup pod motom “Spasimo Ameriku” počeo je u 9 sati ujutro po američkom vremenu, na kojem su se okupili pobornici predsjednika Donalda Trumpa.

Na njemu će govoriti i predsjednik Trump. Skup je dio dvodnevnog događaja koji je doveo ljude u glavni grad države na prosvjed zbog glasovanja koje se danas očekuje u Kongresu za potvrdu izbora elektorskog odbora, prema kojemu bi Joe Biden postao novi predsjednik SAD-a.

Očekuje se da će se protiv takvog odabira pobuni najmanje 140 zastupnik Zastupničkog doma Kongresa te preko 10 senatora, nakon čega bi trebala biti otvorena dvosatna rasprava glede optužbi za izborne nepravilnosti na izbornu noć 3. studenoga.

Izvor: narod.hr