Foto: epa, Thinkstock; fotomontaža: narod.hr

“Povlačenje naše zemlje iz konvencije neće dovesti do bilo kakvih pravnih ili praktičnih nedostataka u prevenciji nasilja nad ženama”, rekao je Ured predsjednika Erdogana u izjavi, piše trtworld.com.

Turska se danas službeno povukla iz međunarodnog sporazuma o sprečavanju nasilja nad ženama, poznatijeg kao Istanbulska konvencija, donoseći odluku koju je predsjednik Recep Tayyip Erdogan objavio u ožujku.

Istanbulska konvencija, o kojoj su pregovarali u najvećem turskom gradu potpisana je 2011. godine, a osim što je pozivala je potpisnike da sprečavaju i procesuiraju nasilje u obitelji i promiču jednakost, ona u sebi sadržava i rodnu ideologiju i obvezu unošenja takvog shvaćanja roda u obrazovanje. Kada neka država ratificira ovu konvenciju, ona postaje obvezujuća zatu državu.

Turska ga je prva ratificirala.

“Povlačenje naše zemlje iz konvencije neće dovesti do bilo kakvih pravnih ili praktičnih nedostataka u prevenciji nasilja nad ženama”, rekao je Erdoganov ured u izjavi upravnom sudu u utorak.

Povlačenje se službeno odigralo uoči Erdoganovog govora na ‘4. nacionalnom akcijskom planu za borbu protiv nasilja nad ženama “u Ankari.

“Nastavit ćemo našu borbu”, rekla je u srijedu Canan Gullu, predsjednica Federacije udruga turskih žena. Rekla je da su žene i druge ranjive skupine od ožujka više oklijevale tražiti pomoć i rjeđe je dobivale, a Covid-19 potaknuo je ekonomske poteškoće uzrokujući dramatičan porast nasilja nad ženama.

Turski ministar unutarnjih poslova Suleyman Soylu komentirajući povlačenje iz Sporazuma rekao je u ožujku da postojanje ili odsutnost međunarodnih konvencija “ne smanjuje niti povećava našu odgovornost za sprečavanje bilo kojeg oblika kriminala”.

Sudska žalba za zaustavljanje povlačenja odbijena je početkom ovog tjedna u Turskoj.

Najava Ankare da će ove godine napustiti konvenciju izazvala je osudu i Sjedinjenih Država i Europske unije, gdje mnoge države još nisu ratificirale dokument.

Najmanje 13 država Europe nije ratificiralo Istanbulsku konvenciju. Među njima je 6 država EU, kao i dvije zapadne države Lihtenštajn i Velika Britanija. Evo popisa država koje nisu potpisale ili su izašle iz Istanbulske konvencije: Bugarska, Češka, Mađarska, Latvija, Lihtenštajn, Litva, Moldavija, Armenija, Azerbejdžan, Rusija, Slovačka, Ukrajina i Velika Britanija.

Izlazak iz Istanbulske konvencije najavila je i Poljska, dok Hrvatska još uvijek ne razmišlja o ovom potezu.

Mnogi ljudi u Turskoj i u vladajućoj Stranci pravde i razvoja (AK), kao i Europi, kažu da Istanbulska konvencija potkopava obiteljske strukture koje štite društvo. Neki također vide Konvenciju kao promicanje homoseksualnosti.

Ovog mjeseca, povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava Dunja Mijatović poslala je pismo turskim ministrima unutarnjih poslova i pravosuđa izražavajući zabrinutost zbog porasta tzv. homofobičnih narativa.

“Sve mjere predviđene Istanbulskom konvencijom jačaju obiteljske temelje i veze sprečavanjem i borbom protiv glavnog uzroka uništavanja obitelji, odnosno nasilja”, rekla je Mijatović.

Podsjetimo se, Dunja Mijatović je prošle godine napala održavanje Svete mise zadušnice u Sarajevu, koju je predvodio kardinal Puljić, a koja je služena za sve žrtve i pokojne duše Križnih puteva 1945. godine i (post)ratnih masovnih ubojstava.

kom je Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske napisalo službeno prosvjedno pismo.

Izvor: narod.hr/trtworld.com