Rudy Giuliani
Foto: snimka zaslona

U utorak su Amerikanci izašli na predsjedničke izbore, na kojima su za predsjednika države birali između aktualnog Donalda Trumpa i njegovog izazivača, bivšeg potpredsjednika Joea Bidena. I dan nakon izbora ne zna se tko je pobjednik, a u nekim državama brojanje glasova zaustavljeno je do četvrtka.

Iako Biden zasad vodi, Trump je dobio mnogo više glasova nego što su predviđale predizborne ankete, a posebno se čekaju rezultati u nekoliko ključnih država: Pennsylvaniji, Michiganu, Wisconsinu i Arizoni.

Kandidat mora dobiti najmanje 270 elektorskih glasova da uđe u Bijelu kuću, a Biden zasada ima blagu prednost, no Trump s 2 od 4 ključne države osigurava pobjedu.

22:40 – U Pennysilvaniji su se pojavili čelni ljudi iz Trumpovog tima, njegov sin Eric Trump te Rudy Giuliani čovjek koji je bio gradonačelnik New Yorka te bivši državni tužitelj u New Yorku koji je 80-ih vodio sudske procese protiv mafije.

Rudy Giuliani je poručio: Koliko Republikanac mora biti u prednosti da biste proglasili njegovu pobjedu. Četiristo tisuća glasova vam nije dovoljno? Nakon što je prebrojano preko 80% glasova? Mislite li da smo glupi?” Poručio je da će podići tužbe na više razina i da neće dozvoliti da ovi izbori budu ukradeni. “Nećete ukrasti ove izbore, ovi izbore će odlučiti građani. Glasovi građana ne mogu biti izbrisani sa stotinama tisuća beznačajnih glasačkih listića u koje nitko nema pravo uvida”.

Odvjetnica Pam Bondi, bivša državna tužiteljica savezne države Florida kazala je da promatračima nije bilo dozvoljeno promatranje izbora te da imaju videomaterijale koji to i dokazuju.

22:30 – Iz Trumpovog stožera kažu da će se do petka znati kako su oni pobijedili na izborima. “Do kraja ovog tjedna cijeloj će naciji biti jasno da će predsjednik Trump i potpredsjednik Pence biti izabrani na još četiri godine”, rekao je savjetnik Trumpove kampanje Jason Miller, prenosi Washington Examiner.

22:17 – Jedan od razloga zašto Trump traži ponovno prebrojavanje glasova u Wisconsinu zato što je po trenutačnom stanju izlaznost u toj državi bila 89%, odnosno glasovalo je 3,288,771 birača, a registriranih je 3,684,726 birača. Od 2000. do 2020. godine izlaznost u toj državi je uvijek bila između 67 i 73 posto.

22:10 – Biden sazvao konferenciju za medije. Kazao je kako vjeruje da su pobijedili. Isto tako tvrdi da su dobili Pennysilvaniju i Arizonu. Iako govori da ne tvrdi kako je pobijedio, ustvrdio je da se natjecao kao Demokrat, ali da će predstavljati sve građane.

21:35 – Nakon Wisconsina i Michigana, Fox News javlja kako će Trump tužiti Pennysilvaniju te i tamo traži ponovno prebrojavanje glasova i to zbog manjka transparentnosti.

“Ovo su najvažniji izbori u našem životu, a predsjednik Trump sinoć nam je jasno pojasnio put prema naprijed: osigurajte integritet ovih izbora za dobro nacije. Loše stvari se događaju u Pennsylvaniji. Demokrati planiraju obespraviti glasove republikanske glasove”, objavio je Justin Clark, zamjenik voditelja kampanje. “Nepokolebljiva, radikalna lijeva državna tajnica Pennsylvanije, Kathy Boockvar, trudila se iza vrata “skuhati” pobjedu za Bidena s ilegalnim glasovima u suradnji sa stranačkim saveznim Vrhovnim sudom. Ustav Sjedinjenih Država jasan je po ovom pitanju: zakonodavno tijelo određuje vrijeme, mjesto i način izbora u Americi, a ne državni sudovi ili izvršni dužnosnici. Kao što je predsjednik s pravom rekao, Vrhovni sud mora riješiti ovo ključno pravno pitanje, pa kampanja predsjednika Trumpa intervenira u postojećoj parnici Vrhovnog suda zbog nezakonitog produljenja roka za primanje glasačkih listića Vrhovnog suda u Pennsylvaniji, ” istaknuo je Clark.

20:55 – Procjena je kako će Republikanci zadržati većinu u Senatu. Demokrati su potrošili oko 400.000.000 dolara na neuspješne kampanje kojima su nastojali preoteti većinu Republikancima

20:50 – ABC je povukao ocjenu da Arizona pripada Bidenu

20:20 – Trumpov stožer podigao je tužbu kojom je hitno zatražio obustavu prebrojavanje glasova u saveznoj državi Michigan.

“Naša kampanja nije dobila potrebni pristup mnogim lokacijama na kojima se broje glasovi kako bismo mogli promatrati otvaranje listića i prebrojavanje glasova, kako nam jamči zakon države Michigan. Stoga smo podigli tužbu pred sudom u Michiganu da se prebrojavanje zaustavi dok ne dobijemo pristup”, voditelj Trumpove kampanje Bill Stepien koji je također dodao da Trumpova kampanja želi pregledati i već otvorene i prebrojene listiće kojima nisu imali pristup.

20:15 – Donald Trump će se obratiti javnosti u 21:30 sati.

20:00 – Prema CNN-u Wisconsin će pripasti Bidenu.

19:30 – Zbog nepravilnosti u Wisconsinu Trump će tražiti ponovno brojanje glasova. “Usprkos apsurdnim javnim anketama koje se koriste kao sredstvo zastrašivanja birača, Wisconsin je bio mrtva trka kao što smo i uvijek znali da će biti. Prijavljene su neregularnosti u nekoliko okruga u Wisconsinu što budi sumnju u valjanost izbornih rezultata. Predsjednik ima pravo tražiti ponovno prebrojavanje i mi ćemo to odmah i učiniti”, priopćio je voditelj Trumpove kampanje Bill Stepien.

19:05 – Twitter je cenzurirao i Trumpovu objavu u kojoj je napisao: “Jako se trude da prednost 500.000 glasova prednosti u Pennsylvaniji nestane što prije je moguće. Također u Michiganu i drugdje!”

18:50 – Twitter je ponovno cenzurirao objavu Donalda Trumpa u kojoj je podijelio objavu novinara Matta Walsha koji postavlja pitanje kako je moguće da je Biden dobio svih 150.000 novih glasova u državi Michigan. Kako se kasnije pokazalo, doista se radilo o pogreški.

18:05 – Kako je i najavljeno, ispravljeni su rezultati u Michiganu. Radio se o tipfeleru te iz jednog kruga nije došlo više od 150.000 glasova već oko 15.000 glasova. Tijesna utrka između Bidena i Trumpa u toj državi budući da se razlika smanjila sa 70.000 na 2.000 glasova.

Države čiji se rezultati neće mijenjati:

Trump je osvojio: West Virginia – 5 elektora, Tennessee – 11 elektora, Alabama – 9 elektora, Mississippi – 6 elektora, Missouri – 10 elektora, Oklahoma – 7 elektora, Arkansas – 6 elektora, Kentucky – 8 elektora, Indiana – 11 elektora, Wyoming – 3 elektora, North Dakota – 3 elektora, South Dakota – 3 elektora, Louisiana – 8 elektora, Nebraska – 5 elektora (ne odnosi sve Trump), South Carolina – 9 elektora, Kansas – 6 elektora, Utah – 6 elektora, Idaho – 4 elektora, Florida – 29 elektora, Teksas – 38 elektora, Ohio – 18 elektora, Iowa – 6 elektora, Montana – 3 elektora.

Biden je dobio: Illinois – 20 elektora, Maryland – 10 elektora, New Jersey – 14 elektora, Connecticut – 7 elektora, Massachusetts – 11 elektora, Maine – 4 elektora (ne dobiva sve elektore, država ima poseban sustav podjele glasova), Delaware – 3 elektora, Vermont – 3 elektora, Colorado – 9 elektora, New York – 29 elektora, Rhode Island – 4 elektora, District of Columbia – 3 elektora, California – 55 elektora, Oregon – 7 elektora, Washington – 12 elektora, New Hampshire – 4 elektora, Arizona – 11 elektora, Havaji – 4 elektora, New Mexico – 5 elektora, Minnesota – 10 elektora.

Izvor: narod.hr