Foto: Fah

Još uvijek se zbrajaju glasovi u SAD-u te je i dalje neizvjesno tko će iduće četiri godine biti američki predsjednik.

No, dosada obrađeni glasovi pokazuju velik raskorak u odnosu na ono što su predviđale ankete, koje su bile iznimno naklonjene kandidatu Demokrata Bidenu.

O ovoj temi razgovarali smo sa saborskim zastupnikom Domovinskog pokreta, dr. sc. Stjepom Bartulicom, kojega smo također upitali i o današnjoj saborskoj raspravi.

Narod.hr: Kako komentirate dosadašnje rezultate predsjedničkih izbora u SAD-u, koji su dosta različiti od onoga što su predviđale ankete? Kao što vidimo, Trump je dobio podršku u nekim državama gdje se to nije predviđalo…

Dr. sc. Stjepo Bartulica: Ankete su opet promašile. Opet su veliki gubitnici agencije koje provode istraživanje. Nisu na vrijeme izvukli pouke iz 2016. te su rezultati i dalje za mnoge neočekivani. Na neki način može se utjecati na javno mnijenje anketama koje nemaju veze sa stvarnim stanjem.

Neizvjesno je što će se još dogoditi zbog načina prebrojavanja glasova. Nije dobro da još ne znamo tko je pobijedio, ta neizvjesnost stvara jednu, rekao bih, tjeskobu i nije dobro za Ameriku kao demokraciju. Nadamo se da ćemo što prije imati konačne rezultate.

Narod.hr: Danas je u Saboru premijer Plenković predstavio godišnje izvješće o radu Vlade, a Vi ste na njega iznijeli niz zamjerki. Što smatrate najproblematičnijim u radu Vlade i hoćete li podržati premijerovo Izvješće?

Dr. sc. Stjepo Bartulica: Ja i dalje vidim glavni problem u klijentelističkom modelu upravljanja. Rekao sam da Vlada nije kriva za pandemiju, cijeli svijet se nalazi u izvanrednim okolnostima, ali ono što je mogla učiniti na vrijeme, nije učinila i sad to dolazi na naplatu. Vidimo da se zdravstveni sustav urušava i to stanje se ne može sakriti, a 25 milijardi koje izdvajamo za HZZO opet nije dosta. Vlada nije na vrijeme provela reforme, mi smo protiv monopola HZZO-a, da ljudi nemaju izbora gdje će taj novac završiti, svaki zaposlenik izdvaja 16,25 posto bruto plaće za zdravstvo, a usluge su vrlo loše. I tako je uvijek kad je monopol u pitanju. Tako da se mi zalažemo za nova rješenja, a Vlada u ovo vrijeme predlaže da osnuje vlastitu veledrogeriju jer nije u stanju podmiriti obveze prema dobavljačima… Dakle, ne snalazi se i to nas zabrinjava. Prizori ispred bolnice u Dubravi ne ulijevaju povjerenje.

To je problem prije svega financijske naravi, ne u samom liječenju pacijenata.

Izvor: narod.hr