Vjeruješ li u Boga? Ako vjeruješ,zašto se onda tako ponašaš!  Da nam netko javno u društvu postavi ovo pitanje,vjerojatno bi možda mnoge od nas pomalo naljutilo. Neke rastužilo,a u nekima probudilo misli o našim postupcima. Treća je vazmena nedjelja. Možemo reći da je Uskrs takoreći bio jučer. Mnogi su se od vjernika ispovjedili i obećali da će biti bolji. Koliko je tih vjernika održalo obećanje ili ga pokušava održati? Koliko ih je već zaboravilo da nedjeljom katolik treba biti na svetoj misi? A koliki će tek čekati slijedeću veliku prigodnu svetkovinu da bi došli na svetu misu? Krštenje,pričest,sprovod. Božić ili tek slijedeći Uskrs?!

Čuli ste svi za velikog vođu Indije Gandija. Znate što je rekao o kršćanima? „Mi (hindusi) ljubimo Krista ali ne i vas kršćane. Da nije vas kršćana, mi bismo davno postali kršćani.“ I druga “Ja bih bez sumnje postao kršćanin kad bi kršćani bili kršćani svih dvadeset i četiri sata na dan.” Mnogi će na ovo odmahnuti rukom. Ali današnja čitanja pred nas stavljaju izbor; ili si kršćanin ili nisi. Nema sredine!

Prvo čitanje nam donosi događaj kada su apostole vjerske vlasti pozvale na red zbog propovijedanja u Isusovu uskrsnuću. Prijete im. Ali sveti Petar odgovara: »Treba se većma pokoravati Bogu negoli ljudima!“ I održi on njima lekciju. A čini se i svima nama. Koliko nas zataji Isusa i svoju vjeru radi vlastitog probitka? Koliko osoba iz javnog i političkog života to čini svaki dan donoseći zakone koji se protive nauku Isusa Krista? Koliko nas sudjeluje u njihovu grijehu i daje udarce Isusu glasujući za takve političare? A vjernici smo! Zar nas nije niti male sram naših postupaka? Bar pred Bogom,ako ne pred ljudima? Koliko nam znači odgovor svetog Petra židovskim svećenicima?

U drugom čitanju slušali smo o mnoštvu pred prijestoljem Božjim. Težimo li mi biti u tom mnoštvu ili nas nije briga?

U evanđelju smo slušali o Isusovu ukazanju apostolima dok su ribarili. I učinio je da ulove mnoštvo ribe. Pripremio im je žeravu,pekli su i jeli i razgovarali. I upita Isus Petra ispred svih tri puta da li ga voli. Petar mu sva tri puta odgovori potvrdno. Ali pomalo se ražalosti radi Isusova pitanja. Ali i taj Petar je tri puta zatajio Isusa. Skoro ga se odrekao. Ipak ga Isus postavlja glavom Crkve. Jaka je Petrova vjera. Život će svoj dati za Isusa.

Živimo u okruženju gdje hvala Bogu ne padaju glave zbog vjere u Isusa. Ali mnoštvo je prilika gdje možemo svjedočiti vjeru u Njega,ali ga svojim postupcima često zatajimo. Teško to priznajemo,ali je tako. Moramo češće postaviti sami sebi pitanje sa početka ovoga teksta.

Dragi čitatelju, obećao si biti vjeran Kristu u mnogim svečanim prigodama. Jesi li održao obećanje? Zaboravio si nedjelju, dan odmora i tvojeg osobnog susreta s Kristom? Jesi li se upitao što ti je taj dan važnije od Mise? Šetnja, utakmica, trgovina…..Kakav primjer daješ svojoj okolini i svojoj djeci? Zar nisi vjernik-katolik? “Mrijeti ti ćeš kad u ideale svoje počneš sumnjati“. Tako je rekao S.S.Kranjčević. Na žalost mnogi vjernici počinju sumnjati.

Zato dragi prijatelju budi čvrst, ne sumnjaj u ideale koje ti je Isus Krist ostavio. Budi Njegov u svakoj prilici. Nemoj Mu svojim postupcima zadavati udarce. Budi Mu svjedok, i neka se ne ostvare one Gandijeve riječi sa početka teksta. Neka ljudi postanu kršćani zato jer vide da si ti kršćanin! Mir vam i dobro!