U Dvoboju Točke na tjedan televizije N1 sučelili su se HDZ-ov i SDP-ov nositelj liste za 10. izbornu jedinicu – Arsen Bauk i Vili Beroš.

U sučeljavanju Beroš je govorio i o pitanju pobačaja.

“Postoji zakon koji nije restriktivan, treba ga osuvremeniti. Pravo na odabir je apsolutno važno i prema rješenju Ustavnog suda su određeni potpuno jasni okviri, ispod određenih civilizacijskih okvira ne možemo ići. Razgovor o preventivi puno je važnija stvar, kako bismo učinili sve da toga zadnjeg uopće ne dođe”, rekao je Beroš, dodavši da je važno da se ne dogodi da se u nekoj bolnici svi liječnici pozivaju na priziv savjesti pa ne bude nijednoga koji obavlja prekid neželjene trudnoće.

Podsjetimo, početkom ožujka 2017. Ustavni je sud objavio je svoju odluku donesenu 21. veljače, a vezanu uz tzv. Zakon o ostvarivanju prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece.

Prema njoj Ustavni sud ne prihvaća prijedlog koji je podnesen još 1991. za pokretanje postupka za ocjenom ustavnosti tog zakona. Istovremeno, Ustavni sud nalaže Hrvatskom saboru da u roku od dvije godine donese novi Zakon te da taj zakon ne smije uključivati zabranu pobačaja.

U ovom se slučaju radilo o tome da Ustavni sud procjeni je li Zakon koji je na snazi iz 1978. u skladu s Hrvatskim Ustavom koji štiti pravo na život, a donesen je nakon osamostaljenja, 1991.

Odluka da Hrvatski sabor mora donijeti novi Zakon u kojemu ne smije u potpunosti zaštititi nerođeni život, u suprotnosti je s izjavom liječnika koji su, na upit Ustavnog suda, jasno istaknuli da ljudski život počinje začećem.

Izvor: narod.hr/hr.n1info.com