Foto: fah Fotomontaža: narod.hr

Ne stišavaju se reakcije na najavljeni odlazak potpredsjednika Vlade iz redova srpske nacionalne manjine Borisa Miloševića u Knin te na odlazak potpredsjednika Tome Medveda u Grubore. Što o svemu tome misle, za Večernji list komentirali su predsjednik Hvidre Josip ĐakićKrešimir Maretić, predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi i predsjednik Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata Zoran Maras.

Josip Đakić, predsjednik Hvidre, najbrojnije braniteljske udruge, ali i predsjednik Saborskog odbora za ratne veterane, pozdravlja zajedničko obilježavanje obljetnice Oluja koalicijskih partnera, kao i zajedničko komemoriranje civilnih žrtava i osudu ratnih zločina počinjenih nakon Oluje.

“Prije svega želim reći da je odlazak potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića u Knin, kao i odlazak potpredsjednika Medveda u Grubore civilizacijski doseg koji zapravo govori da sve žrtve treba poštivati. Također, odlazak Miloševića u Knin, s druge strane, priznanje je Oluji kao pravednoj i oslobodilačkoj operaciji. Kada je riječ o odlasku Medveda u Grubore, možemo reći da je u Domovinskom ratu možda bilo i određenih propusta i sigurno je da se žrtvama tih propusta trebamo pokloniti. Pozdravljam gestu SDSS-a, ali i HDZ-ove većine koja je i ranije pokazivala ljudske manire i priznavala svaku žrtvu, što se i danas, odlukom o odlasku u Grubore, dodatno potvrđuje”, kaže Đakić, dodajući da će uzajamno poštovanje prema žrtvama zasigurno pomoći smirivanju nepotrebnih tenzija između hrvatskog i srpskog naroda.

“Nakon 25 godina, a s obzirom na to da nas čekaju važne teme poput borbe protiv epidemije koronavirusa i za gospodarski napredak RH, prije svega trebao bi nas zanimati bolji život svih građana”, zaključio je Josip Đakić.

Maretić: ‘Taj izolirani slučaj ne može se usporediti s Olujom, oslobodilačkom operacijom’

“Budući da Zbor o toj temi još nije zauzeo stav, reći ću svoje mišljenje, kao hrvatski branitelj. Držim da bi svi predstavnici vlasti trebali poštivati važne obljetnice iz Domovinskog rata, blagdane i pozitivne zakone, pa tako i potpredsjednik Milošević, neovisno o tome što dolazi iz redova srpske manjine, nego prije svega kao dužnosnik. No isto tako bilo bi važno da potpredsjednik Milošević, kao dužnosnik Vlade, kaže što se to uistinu događalo 90-ih godina, da je na Hrvatsku izvršena agresija a da je Oluja samo posljedica te agresije”, kazao je Krešimir Maretić, predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi pa potom komentirao i odlazak Medveda u Grubore.

“General Medved u Domovinskom ratu dao je sve od sebe za ovaj narod i za ovu državu. Potom je u miru nastavio raditi za izgradnju pozitivnog društva, ali kada je riječ o njegovu odlasku u Grubore, mislim da se taj dio priče ne bi trebao vezati uz Oluju. Riječ je o pojedinačnom i izoliranom slučaju, žrtve su se dogodile i to treba poštovati. General Medved ide u Grubore, mi smo civilizirani narod, mi smo katolici, mi smo kršćani i priznajemo žrtvu, ali pritom ne treba vući paralelu sa Olujom. Taj izolirani slučaj ne može se usporediti s Olujom, oslobodilačkom operacijom HV-a koja je spriječila ono što je naumio okupator, niti se može usporediti s velikosrpskom politikom, koja je uzrokovala 100 stratista gdje se treba pokloniti”, zaključio je Maretić.

Zoran Maras:’ Volio bih da se Milošević očituje je li SAO Krajina bila legitimna’

Predsjednik Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata Zoran Maras slaže se sa svojim suborcima da je svaka civilna žrtva vrijedna poštovanja, bez obzira na nacionalnost.

“Međutim, ne bih želio, zbog naše djece, da se negdje putem izgubi stvarni uzrok svih tih žrtava. Što se tiče dolaska potpredsjednika Miloševića u Knin, drago mi je da su tim činom nakon 25 godina priznali Oluju koja je bila politički opravdana i vojnički čista, što je dokazano na Međunarodnom sudu u Haagu, i koja je donijela mir na prostorima bivše Jugoslavije”, kaže Maras pa dodaje da, kada je riječ o odlasku u Grubore predsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, želi opet naglasiti da očekuje od izvršne vlasti da tijekom nadolazećeg vremena, uz Vukovar i Škabrnju, posjete i Nadin, Kusonje, Glinu, Dvor na Uni i sve masovne grobnice u RH, uključujući i masovnu grobnicu iz Drugog svjetskog rata, Jazovku.

“Također bih volio da se potpredsjednik Milošević očituje o pitanjima je li SAO Krajina bila legitimna i je li Oluja bila legitimna i pravno čista – kazao je Maras pa pozvao sve građane RH da Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i hrvatskih branitelja proslave dostojanstveno, u želji da “druga strana shvati da mi ne slavimo njihov poraz, nego svoju pobjedu”. Na kraju razgovora otkrio je i da će, zajedno s ministrom Medvedom, i on otići u Grubore.

“Naglasio bih da tamo ne odlazim u ime Udruge Specijalne policije, jer to nije odluka tijela udruge, nego moja osobna. Otići ću zapaliti svijeću kao privatna osoba, hrvatski branitelj, ratni vojni invalid, sudionik Domovinskog rata od 1990. do 1996., kao čovjek”, zaključio je Maras.

Izvor: narod.hr/Večernji list