Foto: GettyImages

Mlađa djeca ne bi trebala provoditi više od sat vremena dnevno gledajući televiziju i videa ili igrajući računalne igrice, a djeca mlađa od godinu dana ne bi uopće trebala biti izložena elektroničkim ekranima, rekli su u srijedu iz Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Iz zdravstvene organizacije Ujedinjenih naroda, izdavši svoje prve takve smjernice, poručili su kako bi djeca mlađa od pet godina trebala biti fizički aktivna i dovoljno spavati kako bi razvili dobre životne navike i spriječili pretilost i druge bolesti kasnije u životu.

“Ono na što upozoravamo jest pretjerana upotreba elektroničkih ekrana kod mlađe djece”, rekla je stručnjakinja SZO-a Fiona Bull.

U smjernicama za države članice, iz SZO-a kažu kako djeca između jedne i četiri godine trebaju tijekom dana provoditi najmanje tri sata raznolikih fizičkih aktivnosti.

Djeca mlađa od godinu dana trebala bi se igrati na podu i izbjegavati sve ekrane, navodi se.

Neaktivnost potiče porast broja pretilih ili osoba s prekomjernom težinom diljem svijeta, poručili su iz SZO-a. Prekomjerna težina može uzrokovati preuranjenu smrt uzrokovanu bolestima srca, dijabetesom, hipertenzijom i nekim oblicima raka.

“Sprječavanje takvih smrtnih ishoda mora početi vrlo rano u djetinjstvu”, rekla je Bull.

Jedno od troje odraslih osoba danas je pretilo ili ima prekomjernu težinu, a jedno od četiri odraslih ne bavi se dovoljnom fizičkom aktivnosti, rekla je.

“U dobnoj skupini do pet godina, trenutno je 40 milijuna djece diljem svijeta koja su pretila. Od tog broja, 50 posto ih se nalazi u Africi i jugoistočnoj regiji Azije”, izjavila je Bull. Odnosno, riječ je o 5,9 posto djece cijelog svijeta.

Rano djetinjstvo period je brzog fizičkog i kognitivnog razvoja tijekom kojeg se formiraju navike koje se u obitelji mogu prilagoditi, navodi se u smjernicama SZO-a, temeljenim na dokazima stotina studija, najviše iz Australije, Kanade, Južne Afrike i Sjedinjenih Američkih Država.

“Sjedilački način života, bila to vožnja motornim prijevozom prije nego hodanje ili biciklizam, sjedenje za stolom u školi, gledanje televizije ili igranje neaktivnih računalnih igara, sve se češće povezuju s lošim zdravstvenim ishodima”, poručuju iz organizacije.

Kronična neispavanost kod djece povezuje se s povećanim nakupljanjem masnoće koja se mjeri indeksom tjelesne mase (BMI), navodi se u smjernicama.

Kraće trajanje sna povezuje se s više gledanja televizije i vremena provedenog igrajući računalne igre, dodaje SZO.

Izvor: narod.hr/hina