IZVOR: http://likemetkovic.hr/portal/

 

Građanska inicijativa Sinovi i kćeri doline Neretve organizirala je danas mirni prosvjed na državnoj cesti D8 ispred Hotela Merlot u Opuzenu zbog lošeg stanja zdravstvenog sustava u dolini Neretve.

Okupljni su od 14 do 17 sati blokirali prometnicu prelazeći pješački prijelaz na kojem je u svakom trenutku bilo više desetaka prosvjednika. Među njima su bili predstavnik građanske inicijative Ivo Matičević, Ivana i Mišo Bebić, liječnica Ksenija Kaleb, saborski zastupnik Nikola Grmoja, županijski vijećnik Krešimir Kuran.

U obraćanju medijima Ivo Matičević je ponovno iznio zahtjeve građanske inicijative: izgradnja regionalne bolnice u Metkoviću kojoj bi gravitiralo oko 200 000 ljudi, bolja opremljenost DZ i Hitne službe Metković, 24-satna dostupnost laboratorija, uvođenje hitne helikopterske službe s pratećom infrastrukturom, osigurati bolje uvjete za život i rad liječnika kojih nedostaje u dolini Neretve, osnivanje dnevne bolnice u Metkovićku ne smatraju pravim rješenjem problema, poboljšanje rada Hitne medicinske službe u Metkoviću u kojoj vrata nikada ne smiju biti zatvorena… Ako odgovorni ne budu adekvatno odgovorili na njihove zahtjeve, oni će nastaviti s prosvjedima i to u vrijeme turističke sezone. Iz inicijative napominju da su oni upozoravali dužnosnike u Ministarstvu zdravstva na ove probleme ali da njih jednostavno nije briga. Matičević je upitao ministra Kujundžića gdje će smjestiti liječnike specijaliste iz OB Dubrovnik koji su od jučer, 1. ožujka trebali početi dolaziti u DZ Metković.

Javnosti su se obratili i roditelji pok. Gabrijela. Otac Mišo Bebić je naglasio da on neće stati dok ne dobije odgovore vezane za smrt njegova djeteta bez obzira što postoje namjere da se sve zataška. Gabrijelova majka Ivana pozvala je ministra Kujundžića da više ne spominje njezine suze te da oni neće dolaziti k njemu u Zagreb već da će on dolaziti njima u dolinu Neretve. Zamjerila je predstavnicima županijske vlasti što nisu došli podržati prosvjed.

Medijima se obratila i liječnica Ksenija Kaleb koja je izjavila da potpuno podupire ovaj prosvjed jer ga smatra opravdanim i u korist je ljudi ovoga kraja i samih liječnika i čudi je što oni danas nisu prisutni na prosvjedu. Napomenula je potrebu izmjere Pravilnika i upozorila na mogućnost da DZ Metković ostane bez voditelja laboratorija te na nelogičnosti u obrazovanju studenata na Biomedicinskom fakultetu koji nakon završene naobrazbe ne mogu raditi u medicinskom laboratoriju. Napomenula je da je potrebno podržati ovu inicijativu jer je bori i za dostupnost hitne helikopterske službe s adekvatnim helikopterima. Izrazila je žaljenje što danas na prosvjedu nije bilo više stanovnika doline Neretve.

Prosvjed je prošao mirno i bez izgreda. Tijekom prosvjeda promet državnom cestom D8 je bio blokiran.