Društvo za zaštitu nerođene djece, već je izvijestilo o studiji koja je utvrdila da se bebe kreću u utrobi, jer pokušavaju razviti jake kosti i zglobove. No, znanstvenici iz University College Londona možda su otkrili još jedan razlog kretanja nerođenih beba.

Studija objavljena u časopisu Scientific Reports sugerira da fetalni pokreti omogućuju bebu da konstruira osnovnu mrežu mozga kako bi razumjela koji dio tijela se kreće, prenosi Life site news.

Osjećaj njihove okoline

Tim je analizirao moždane valove 19 dojenčadi starih 2 dana, od kojih su neki bili prerano rođeni. Korištenje neinvazivne elektroencefalografije (EEG) pokazalo je da bebin udarac aktivira regiju njihova mozga koja je povezana sa senzornim ulazom, poznatim kao somatosenzorna korteks.

Veličina tih moždanih valova bila je najveća kod prerano rođenih beba.

“Poznato je da su spontani pokreti i posljedične povratne informacije od okoline tijekom ranog razvojnog razdoblja nužne za pravilno mapiranje mozga kod životinja kao što su štakori. Ovdje smo pokazali da to može biti i kod ljudi”, rekao je autor Lorenzo Fabrizi.

Briga za palčiće

Majke počinju osjećati kretanje između 16-25 tjedana (iako spontani pokret počinje u 7 tjedana).

“Smatramo da nalaz ima posljedice za pružanje optimalnog bolničkog okruženja za novorođenče dojenčad, tako da dobiju odgovarajuću osjetilnu ulogu”, rekao je koautor Kimberley Whitehead, klinički fiziolog. “Na primjer, već je rutina za dojenčad ‘ugniježđivanja’ u njihovim dječjim krevetićima – to im omogućuje da” osjete “površinu kad im udari udovi, kao da su još uvijek u maternici.”

Majkama bi moglo biti drago znati da postoji razlog za sve udarce, pogotovo što je još jedna nedavna studija otkrila da bebin udarac ima više od 10 kg snage – više od udaranja teniske lopte!

Izvor: narod.hr/lifesitenews.com