U svetištu Gospe Karmelske u Bagaloviću u utorak 16. srpnja slavljeno je pet misa.

Na uočnicu i blagdan Gospe Karmelske središnju misu predvodio je don Ante Žderić, a u koncelebraciji uz župnika don Augustina Radovića bili su svećenici neretvanskih župa don Stipe Jerković, umirovljeni don Petar Mikić, don Mile Čalo, don Dražen Dukić, don Mario Mihanović, svećenici iz Mostara don Ilija Petković i don Davor Brezovski te don Ivica Barišić, župnik Desana i Rogotina koji je predvodio prve dvije večeri trodnevnice. Slavlje je počelo procesijom s kipom Gospe Karmelske, a među brojnim vjernicima bio je i paroh Pravoslavne crkve u Metkoviću o. Boris Čolović, koji redovito bude na svečanostima.

Pučki pjevači župe i župni zbor kojim ravna prof. Marija Jerković animirali su misna slavlja, a tijekom trodnevnice pjevali su i pučki pjevači neretvanskih župa Desana, Komina, Vida i Vidonja.

U propovijedi je don Ante govorio o iskustvu i značenju vjere, istaknuvši kako je vjera iskustvo Boga u životu, a iskustvo Boga je poput iskustava ljubavi. Ljubav i vjera – to su sestre blizanke, i to jednojajčane. Ne znam kakav pisac, pjesnik ili govornik bio, to što u daru vjere od Boga primaš, na otajstven mističan način susrećeš, u sve riječi svijeta ne bi stalo. Ključni susreti obilježe i mijenjaju čovjeka. Bog nas uvijek potiče da ga iznova otkrivamo, On je otajstvo kojeg se čovjek nikada do kraja ne može nasititi – što ga više primamo to ga više trebamo, naglasio je don Ante. Vjera nas potiče pohititi potrebnome kao što je Blažena Djevica Marija koja je nakon začeća po Duhu Svetomu iz sigurnosti nazaretskog doma, na vijest o Elizabetinoj trudnoći, pohitila u Gorje u grad Judin, rekao je.

„Marija donosi Boga, i svakome koji zazove njezino ime juri i hita u pomoć. Sveto pismo kaže – pohiti u Gorje, grad Judin. Danas je pohitala ovdje, jer Ona jednako kao tada, i danas osjeća i zna, nadahnuta Duhom Svetim potrebe svih onih koji zazovu njezino ime. Zapravo, Marija neprestano, kao i u Svetom pismu misli na druge, ne traži sebi čast, ne traži da nam bude na prvom mjestu, Ona je nerazdvojiva od svoga Sina, ona nas k njemu vodi, ona je put našega spasenja. Zajedno s njime supatnica je i suputnica na putu života nas vjernika i ako bih vam išta mogao poželjeti, ispred svega – to je iskustvo Boga; želim da iskusite tko je Bog i što je vjera, tko je Duh Sveti koji je dotakao u jednom trenutku vaše živote, koji je dotakao vaše srce, ušao u vaš život i iz temelja ga promijenio“, istaknuo je don Ante.20190716_115308

Zahvalan brojnim svećenicima Neretvanskog, Cetinskog, Makarskog i Vrgorskog dekanata, te svećenicima Mostarsko-duvanjske biskupije koji su sudjelovali na misi te brojnim vjernicima koji su tijekom trodnevnice i na sam blagdan hodočastili u svetište, kao i svima koji su pridonijeli slavlju Gospe Karmelske, župnik Radović poručio je: „Uspinjući se ovih dana na neretvanski Karmel – sveto brdo Gospi našoj, vjerujem da smo se još više uspinjali svojim duhom, jer, ovdje smo slavili i molili Boga da nas dotakne Božje milosrđe, da poraste naša vjera – da bude živa vjera, ne folklor, nego vjera koja nas nosi kroz život“.

Na uočnicu blagdana, svetište Gospe Karmelske bilo je otvoreno cijelu noć. Završeno je večernjom misom s blagoslovom djece.

SMN