U utorak 17. kolovoza, u trogirskoj katedrali proslavljena su dva svećenička jubileja, zlatni i srebrni. Pedesetu obljetnicu misništva proslavio je don Dragan Rajković, umirovljeni svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije. Don Dragan je rođen u Otočcu 1944., a djetinjstvo je proveo u Zemunu. Sjemenišnu gimnaziju završio je u Đakovu, a teologiju na splitskoj bogosloviji 1971. kada je i zaređen za svećenika u Gospinu svetištu u Sinju. Mladu misu služio je u Zemunu 11. srpnja 1971. Službovao je kao svećenik u Desnama i Srijanima odakle odlazi među gradišćanske Hrvate u Austriju gdje je službovao punih 25 godina, od 1980. do 2005. kada je umirovljen. Od tada živi u svećeničkom domu u Splitu te je pomagao u župama Gospe od Otoka u Solinu (9 godina) te u katedralnoj župi u Trogiru (3 godine) tj. do 2017. kada je teže obolio.

Srebrni jubilej, zajedno sa zlatomisnikom, proslavio je don Dražen Balić koji je rođen 1969. u Splitu kao šesto od osmero djece, a djetinjstvo je proveo u Dugopolju. Sjemenišnu gimnaziju i bogoslovni studij završio je u Splitu, gdje je i zaređen 1996. Mladu misu služio je u rodnoj župi u Dugopolju 7. srpnja 1996. Kao svećenik je službovao u Dicmu Donjem, Bisku, Ravči, Jesenicama, a od 2002. je župnik Drvenika Trogirskog. Don Dražen također opslužuje i samostan sestara benediktinki te je stalno pri ruci katedralnom župniku u Trogiru.

Sa slavljenicima su koncelebrirali katedralni župnik i dekan don Vinko Sanader te don Vlado Đuderija, također zlatomisnik, koji je pedesetu obljetnicu misništva već proslavio u rodnoj župi u Dugopolju 4. srpnja ove godine.  Uz oltar je posluživao franjevački bogoslov Marko Plejić.

Prigodnu propovijed uputio je župnik don Vinko, koji je – nakon kratke biografije slavljenika – između ostaloga istaknuo: Ova zlatna i srebrna obljetnica misništva su događaj vjere, radosni događaj Crkve splitske i trogirske, ali i cijele Crkve u Hrvata i šire, ovo je radosni događaj za naš hrvatski narod. 

Slavimo veliku 50. i 25. obljetnicu svećeništva don Dragana i don Dražena, ovih dragih svećenika baš kako i njihova imena kazuju.    Svećeništvo je, ne smijemo zaboraviti, dar Božji. Svećenik je isključivo izabranik samoga Isusa. Isus je to i rekao svojim apostolima: ‘Ne izabraste vi mene nego ja izabrah vas i postavih vas da idete i rod donosite i rod vaš da ostane.’

Svećenik je, dakle, Božji čovjek koji je svjestan da sve čini u Božje ime, u Kristovo ime. Svećenik je onaj koji potiče ljude na obraćenje i privodi ih k Bogu. Svećenik je i onaj koji u ime Božje pomaže ljudima i spašava ljude.

Poštovani vjernici, zahvaljujemo danas dragome Bogu i velikome svećeniku Isusu Kristu što nam je podario ova dva divna svećenika. Zahvalni smo Bogu i Majci Božjoj za mnoge milosti udijeljene brojnim vjernicima kroz tolike godine njihova svećeničkog služenja. Kao svećenik- kolega i još više prijatelj, mogu posvjedočiti da su don Dragan i don Dražen bili predani u službi Bogu, Kristu i njegovoj Crkvi za spasenje duša, a to su i danas. 

Obojici zahvaljujem na svećeničkoj suradnji, prijateljstvu kao i divnom svećeničkom primjeru, posebice u osjećaju i brizi za potrebite, bolesne i siromašne… Dragi svečari, zajedno nastavljamo i dalje raditi na slavu Božju i za dobro naših vjernika, naše Crkve i hrvatskog naroda, a dokle? – pa do Božje volje. Neka vas i nadalje Božja ljubav prati, a Gospa, duhovna majka svećenika – neka vas čuva i brani, zaključio je don Vinko. 

Na kraju svete mise župnik je svečarima udijelio i čestitku s blagoslovom pape Franje. Svetoj misi nazočili su vjernici Trogira i prijatelji naših jubilaraca, a slavlje je svojim pjevanjem uveličao VIS Sv. Lovre.