časnik robert mikac
Foto: Snimka zaslona

U Dnevniku Nove TV gostovao je Robert Mikac, izvanredni profesor na Fakultetu političkih znanosti i odlikovani časnik NATO-ove misije u Afganistanu.

Kako gledate na prve poruke talibana o općem oprostu, ženama – što stoji iza ove ublažene retorike?

Talibani se prilagođavaju trenutku i ispituju situaciju. Gledaju kako će drugi reagirati. Naučili su lekcije iz svog prvog vladanja u Afganistanu i žele biti drugačiji i prilagođeni trenutku. Ali je to daleko od onoga što bi bilo dobro i što očekujemo vidjeti u budućnosti.

Može li im se vjerovati?

Vrlo teško, nismo mogli ni prvi put. Vrlo teško im možemo vjerovati i sada.

Što je uzrok ovako munjevite pobjede talibana?

Višestruki su uzroci. Mislim da su i oni sami iznenađeni što su se sve ovo dogodilo u kratkom vremenu. Uzroke možemo tražiti u vanjskim razlozima: zašto je došlo do povlačenja, zašto tranzicija nije bila bolje organizirana i zašto se domaće snage nisu borile.

Važno je nešto naglasiti. Nije cijeli Afganistan zauzet, nije zauzeta Panjshir dolina, tamo su Tadžici, koje talibani ni prvi put kada su vladali nisu uspjeli pobijediti, i koji su tada formirali Sjeverni savez, pokret otpora prema talibanima. Mislim da je to jedna svijetla točka danas u ovoj situaciji.

Boravili ste u Afganistanu kao zapovjednik voda vojne policije, kakvo ste iskustvo imali s Afganistancima?

Apsolutno pozitivna. Prevoditelji, vojnici, policija, ljudi koje smo sretali… pozitivna su iskustva kolega i mene. Otvoreni su i pristupačni. Vjerujem da smo i mi ostavili dobar dojam u toj misiji.

Kada vidite današnje slike i kako se afganistanska vojska brzo predala – je li Vaš posao ondje bio uzaludan?

Ne, smatram da smo radili kvalitetan posao, dao je nadu i omogućio povratak dio ljudi, otvorio mogućnost školovanja u Afganistanu i izvan zemlje. Naša misija je imala smisla. Možda je mogla biti drukčija, ali smatram da ono što smo radili – smo dobro odradili.

Hoće li se u skorije vrijeme stvoriti novi izbjeglički val, unatoč prvim pomirljivim porukama talibana?

Jasno da postoji, to se vidi i po snimkama. Moramo znati da dio Afganistanaca podržava talibane, zato su i dobili trenutni rat. Jasno, velika većina se boji i vjerujem da će dio otići u susjedne zemlje, a dio u Europu.

Izvor: narod.hr/dnevnik.hr