Valentić Cimerman
Foto: snimka zaslona

Mario Valentić, po struci profesor kineziologije i trener fitnessa, te Šimun Cimerman, osnivač Treking lige i organizator sportskih događaja oskvrnuli su hrvatsko zavjetno marijansko svetište – neprimjerenim upadom u Zavjetnu crkvu Sveta Mati Slobode u Zagrebu.

Valentić i Cimerman nezadovoljni time što su Stožer i Vlada Andreja Plenkovića zatvorili teretane potpuno su neopravdano napali vjernike, također i one vjernike koji redovito vježbaju u teretanama.

Dvojac smatra da su teretane nepravedno zatvorene pa su zato oskvrnuli crkvu u Župi Duha Svetoga na Jarunu, u pokušaju da pokažu kako su Vladine mjere nelogične, a teretane nazivaju “hramovima sporta, zdravlja i tijela”. Izveli su “performans” u kojem su od Župe Duha Svetoga napravili prostor za vježbanje.

Valentić i Cimerman su sprave za vježbanje doveli ispred svetohraništa, gdje se vjernici prije mise poklone Kristu, te su pred svetohraništem izvodili sklekove i druge vježbe kao da je riječ o teretani, a ne bogomolji. Treća je osoba sve snimala.

 

Snimka je objavljena na Facebook profilu Maria Valentića, te je naknadno uklonjena a uz objavu je dvojac ustvrdio:

“Bez zdravog tijela nema ni zdravog duha. Sport, vježbanje i fizička aktivnost su najbolje prevencije svih bolesti i temelj zdravog života. Zahtjevamo od Stožera civilne zaštite da promjeni svoju diskriminatornu odluku o zatvaranju hramova sporta, zdravlja i tijela i da pravilo “25 osoba” u zatvorenim prostorima postane važeće i za hramove tijela, a ne isključivo za duhovne hramove. U demokratskom, slobodnom i sekularnom društvu, prvotno pred Zakonima, a tek onda i pred Bogovima, svi građani moraju biti jednaki.
Mario Valentić & Šimun Cimerman
Šeraj ako se slažeš.”

mario valentić
Foto: snimka zaslona

Objava nakon brojnih negativnih komentara ili više nije javno dostupna, ili je uklonjena.

Podsjetimo, prema novim i strožim Vladinim mjerama koje vrijede od 26. studenog do najmanje 21. prosinca, sve su teretane zatvorene.

U kinima i kazalištima broj ljudi ograničen je s obzirom na veličinu njihova prostora. U Arena Centru primjerice u pojedinom trenutku može biti do 6700 ljudi.

Prema tim istim mjerama, preporučuje se s druge strane da se mise održavaju putem interneta, a broj vjernika u crkvama ograničen je na 25, bez obzira na veličinu crkve.

Tjedan prije, ograničenje je bilo prema veličini prostora, a za svaku je osobu bilo potrebno osigurati najmanje 4 četvorna metra.

Već je i ta mjera predstavljala veliko ograničenje za one koji idu u crkve i koji mogu u crkvi prisustvovati sv. misi, a na dodatno ograničenje biskupije su uglavnom odgovorile povećanjem broja misa tijekom dana.

Izvor: narod.hr