VARŠAVA (IKA)

Poljska biskupska konferencija pozdravila je odluku poljskoga Vrhovnog suda kojom se ukida postojeći zakon o pobačaju na snazi od 1993. godine, prenosi Vatican News.

Nasuprot odobravanju Katoličke Crkve i vladajuće stranke Pravo i pravda, koja je protekle godine predložila provjeru ustavnosti toga zakona, oporbene stranke okupile su se u prosvjedima u Varšavi i drugim gradovima u četvrtak 22. listopada protiv zabrane pobačaja u slučajevima oštećenja ili bolesti fetusa, smatrajući da to znači potpunu zabranu pobačaja u Poljskoj, koji će sada još biti dopušten samo kada je u pitanju zločin ili ugrožen život majke.

Predsjednik Poljske BK nadbiskup Stanislaw Gadecki u četvrtak je ocijenio da je riječ o „epohalnoj zakonskoj promjeni”, koja potvrđuje da je pojam „života koji nije dostojno živjeti” u potpunoj suprotnosti načelu demokratske pravne države. Svakome koji ima savjest jasno je koliko je barbarski nekome zanijekati pravo na život, posebno zato što je bolestan. Djeca i njihove obitelji morali bi iskusiti naklonost i istinsku skrb države, društva i Crkve, istaknuo je nadbiskup Gadecki.

Krakovski nadbiskup Marek Jedraszewski komentirao je odluku Vrhovnoga suda na misi za sv. papu Ivana Pavla II. u njegovu krakovskom svetištu, kazavši „da si je teško zamisliti bolju vijest” te ocijenivši da su suci Vrhovnoga suda pokazali „hrabrost i poštenje”.

Godine 2019. gotovo su svi registrirani pobačaji učinjeni zbog oštećenja ili bolesti embrija, konkretno 1074 od ukupno 1100.