ST. GALLEN (IKA)

Godišnja plenarna skupština Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) održat će se u Santiago de Composteli u Hospederiji San Martín Pinario od 3. do 6. listopada na poziv nadbiskupa Santiaga, mons. Juliána Barria i uz potporu čitave Španjolske biskupske konferencije, objavio je Ured za medija CCEE-a.

Odabrana tema ovogodišnjeg plenarnog zasjedanja je: „Europo, je li vrijeme za buđenje? Znakovi nade”. U središtu radova zasjedanja bit će kulturna, politička i društvena analiza prilika u Europi, posebno novije povijesti, povjerena francuskoj filozofkinji Chantal Delsol. U nastavku plenarne skupštine utvrdit će se najznačajnije elemente koji utječu na Crkvu i društvo Staroga kontinenta, spominjući se kršćanskih korijena utkanih u europsku povijest i kulturu.

Na kraju će članovi CCEE-a predstaviti najvažnije inicijative vlastitih biskupskih konferencija i govoriti o znakovima kršćanske nade koji svaki dan rastu u našim zajednicama i koji u životima i primjerima svetaca nalaze posebno ohrabrujući znak.

Ove godine obilježava se, k tome, dvadeset godina od proglašenja triju žena svetim zaštitnicama Europe. Naime, 1. listopada 1999. sveti Ivan Pavao II. proglasio je svetu Brigitu Švedsku, svetu Katarinu Siensku i svetu Tereziju Benediktu od Križa zaštitnicama Europe, zajedno sa svetim Benediktom Nursijskim i svetim Ćirilom i Metodom.

Održat će se tri konferencije za novinare. Prvu će održati kardinal Angelo Bagnasco, predsjednik CCEE-a, u četvrtak, 3. listopada u 16 sati, prije uvodnog zasjedanja Plenarne skupštine na koje su pozvani i novinari. Preostala dvije održat će dvojica potpredsjednika CCEE-a, mons. Stanisław Gądecki i kardinal Vincent Nichols, 4. i 5. listopada.