Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava objavio je da odlazi iz HDZ-a, Damir Barna kazao je kako iz HDZ-a izlaze svi HDZ-ovi vijećnici i dužnosnici.

 

‘Zašto je došlo do ovakve odluke treba pitati HDZ iznad gradskog odbora”, rekao je.

”Da napuštamo HDZ svima je jasno i to nam nije drago, mrzimo činjenicu da smo bili prisiljeni između vrijednosti i stranačke poslušnosti i stege odabrati prvo”, rekao je Penava i dodao kako sve što čine, čine iz ispravnih razloga. Ponovio je svoju staru izjavu da se neće ponoviti prosvjed iz 2018. jer ne bi imao smisla i više ne bi mogao biti miran i da će se zahvaliti i otići svojim putem.

”HDZ je odlučio nastaviti sramotnu šutnju i okrenuo leđa Vukovaru i pregazio vrijednosti žrtava”, ocijenio je Penava.

Ističe kako je Vukovar grad heroja i ”naša je dužnost ostati uspravan zbog njih i generacija koje trebaju doći”. Naglašava da je HDZ tražio da te teme prepuste zaboravu.

”Prvi razlog je neprocesuiranje ratnih zločina. Za jedan razoren grad nitko nije odgovarao. Nitko!”, rekao je Penava.

“U političkoj trgovini HDZ-a i koalicijskih partnera izdan je Vukovar. Dogovorili su da manjinci popisuju manjince. Trgovinu HDZ-a i SDSS-a snosit će Vukovarci”, rekao je Penava.

”Imao sam mandat u Saboru, ali sam ga prepustio Marijani Balić koju sam uoči prosvjeda izvijestio da će ona mandat odraditi do kraja i da mi ne pada na pamet aktivirati ga, ako me izbace iz HDZ-a”, objasnio je.

”Svi izlazimo u neovisnu stranku, kako će se zvati to je pred nama. Vrlo vjerojatno da ćemo se naći na listi s Domovinskim pokretom s ciljem da ostvarimo vrijednosti. Neke vrijednosti su iznad politike i stranačke stege”, naglasio je.

”Nemojte očekivati, neću nikad loše govoriti o HDZ-u. Držimo se programa i ciljeva. S gospodinom Škorom da, uvjeti naši su jasni”, rekao je.

”Što nam je vrijedilo sve ove godine biti u HDZ-u, kad smo bili nemoćni nešto riješiti. Nitko za zločine nije odgovarao”, ponovio je. ”Nažalost dosad nisam uspio, a sve sam alate iskoristio”, rekao je Penava i dodao da nema kontradiktornosti u tome što nakon izbora ne isključuje koaliciju s HDZ-om.

Penava zadnjih godina kontinuirano proziva Vladu Andreja Plenkovića posebice zbog nepostojanja pomaka glede procesuiranja ratnih zločina počinjenih tijekom velikosrpske agresije u Domovinskom ratu.

>Penava za Narod.hr: ‘Nakon prosvjeda 2018. i svjedočanstava o zločinima, nitko te ljude nije ni nazvao na telefon’

Podsjetimo, predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro kazao je da će s vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom razgovarati kada riješi svoje pravno pitanje u Hrvatskoj demokratskoj zajednici.

“Ukoliko za neke stvari ne pronađemo suglasje unutar HDZ-a, nemam više tamo što tražiti. Ako stranka nema načina kako osuditi nekoga tko je sravnio Vukovar sa zemljom, nemam što tu tražiti, ako ne nađe načina kako oživjeti hrvatsko selo, sutra sam vani”, najavljivao je Penava još u siječnju ove godine

izvor:narod hr