Foto: wikimedia commons/Micki

Patrijarh SPC-a Irinej ocijenio je da se kod hrvatskih vlasti, na čelu s premijerom Plenkovićem, javljaju početni znakovi pomirenja.

“Molim i apeliram na hrvatsko državno i crkveno vodstvo, kao i na političke i duhovne vođe našeg naroda, da čine sve što mogu da se iskorijeni mržnja i zavlada mir između dva naroda”, istaknuo je patrijarh Irenej u intervjuu za Politiku, piše Nedjeljnik.

On je ocijenio da je dojam da se kod hrvatskih vlasti pojavljuju početni znakovi da je „moguća i takva njihova politika“.

U istoj rečenici gdje govori o pomirenju, patrijarh Irinej spominje genocid nad Srbima u Hrvatskoj, ali eksplicitno ne govori odnosi li se to na II. svjetski rat ili Domovinski rat.

“Ukoliko je to zaista tako, onda i naši narodni prvaci, kao predstavnici naroda stradalog u genocidu, treba da, čuvajući nacionalnu svijest i dostojanstvo svog naroda, prihvate svaku priliku koja može doprinijeti mirnijem snu i boljem životu našeg naroda u Hrvatskoj”, rekao je patrijarh i naveo da u Europi jedino desetine sela na Baniji, Kordunu i Lici, u kojima žive Srbi, nemaju struju. Nije naveo o kojim desetinama sela se radi, ali javnost jako dobro zna da je po pitanju uvjeta života Hrvata u hrvatskim selima u Republici Srpskoj u susjednoj BiH puno gora situacija nego u selima gdje žive Srbi u Hrvatskoj. A BiH je u Europi i patrijarh to jako dobro zna.

Irinej nema lijepe riječi za političko vodstvo Crne Gore kao za hrvatsko

Patrijarh se dodirnuo i „vruće situacije“ u Crnoj Gori, gdje je srpska manjina predvođena SPC-om, na sličan način kao uoči rata u Hrvatskoj,  sprječava svakodnevno normalno funkcioniranje mlade crnogorske države. Prema političkom vodstvu Crne Gore, patrijarh nije imao lijepe riječi kao za hrvatsko državno vodstvo i Plenkovićevu ‘politiku pomirenja’.

Prema Irinejevim riječima, kada je 1998. godine “doveden” u patrijaršiju, Milo Đukanović je predstavljen kao budućnost i snažna perspektiva srpskog naroda.

“I on je tako tada govorio i obećavao. A danas, tuga me obuzme kada vidim koliko dubok može biti ljudski pad. S takvim godinama dogovarati i pregovarati? S takvim tražiti mogućnost kompromisa? U to ne vjerujem.”, istakao je patrijarh Irinej.

Odgovarajući na pitanje plaši li se da će se crnogorski zakonski model preliti i na crkve na Kosovu, patrijarh Irinej je rekao da su se oni koji su se nekada predstavljali kao nada i budućnost srpskog naroda u Crnoj Gori danas ponašaju kao da su im uzor albanski teroristi.

Kako je upozorio, oni koji bi pomislili da i za milimetar popuste pritiscima “Markovića, Đukanovića i njima sličnim”, imali bi ubrzo u Morači, Savini i drugdje novobrdski primjer – služenje rimokatoličke mise na ostacima pravoslavnog hrama Svetog Nikole u Novom Brdu, poznate zadužbine srednjovjekovnih srpskih vladara.

Irinej, pomirenje i ekumenizam – što je pisao Glas Koncila?

Glas Koncila upozoravao je da je upravo patrijarh Irinej prepreka boljem odnosu između Katoličke i Srpske pravoslavne crkve:

O izjavama patrijarha Irineja pisali su u više navrata hrvatski katolički i ini mediji posljednjih godina. Ivan Miklenić, glavni urednik Glasa Koncila, upozorio je 2017. da je patrijarh Irinej uvrijedio vodstvo Katoličke Crkve u Hrvatskoj te da tada pohodom u Republiku Hrvatsku nije nimalo pridonio ni ekumenskomu zbližavanju hrvatskih katolika i srpskih pravoslavaca, ni u Hrvatskoj ni općenito, a ni boljemu razumijevanju Hrvata i Srba na ljudskom i međunacionalnom planu, o čemu je pisao Ivan Miklenić u tekstu:

Ivan Miklenić: Irinej i ‘ekumenizam’- javni ugriz umjesto produbljenja odnosa

Patrijarh Irinej tada je na bogoslužju u Šibeniku obraćajući se pravoslavnim vjernicima uputio izravnu poruku katolicima, osobito katoličkomu episkopatu. Patrijarh je zapravo izrekao tešku neistinu o hrvatskim katolicima i katoličkim biskupima, a pred televizijskim kamerama nakon bogoslužja, doslovno je rekao: “Ni jedna riječ sa vrha, od biskupa nije čuvena da se izmiri taj narod, da prestane zlo. A narod hrvatski sluša svoje biskupe i svećenike i otuda je vrlo važno da čujemo riječ: dosta je bilo.”

Irinej, Jasenovac i Katolička crkva

Patrijarh je, kada je govorio o logoru Jasenovac, rekao je slijedeće: „Vapaj ovog naroda čuo se do neba, ali kardinal zagrebački nije čuo. Tri do četiri godine taj vapaj je dolazio odavde, ali ne i do onih koji su trebali da ga čuju, a i ako jesu, pravili su se da ga ne čuju“.

Na tu Irinejevu uvredljivu izjavu javno je reagirao i obratio se pismom biskup mostarsko-duvanjski Ratko Perić u tekstu:

Vrh Srpske pravoslavne crkve stalno ponavlja neistine o Stepincu

U pismu biskup Perić jasno i argumentirano, točku po točku, razlaže i razotkriva podmetanja patrijarha Irineja o djelovanju nadbiskupa Stepinca i Katoličke Crkve u II. svjetskom ratu.

Irinej, Oluja i Srbi u Hrvatskoj 

Patrijarh Irinej imao je skandalozne istupe glede karaktera rata u Hrvatskoj i vojnoj pobjedničkoj operaciji Oluja, što možete poslušati ovdje:

 

 

Glede patrijarhovog govora o Oluji, valja istaknuti da SPC i patrijarh Irinej nikada nisu govorili o strašnim i puno većim žrtvama hrvatskog i bošnjačkog naroda u prošlom ratu, koje na poseban način simboliziraju mučenička mjesta Srebrenica i Vukovar. I tisuće manjih mjesta stradanja Hrvata i Bošnjaka za koje javnost nikada nije čula jer političari i mediji već 30 godina smatraju da se ne trebaju spominjati u javnosti.

Kao kršćanskom vođi i patrijarh jedne nacionalne crkve, upravo mu je to prvi zadatak.

Izvor: narod.hr/nedjeljnik.rs