Foto: fah, snimka zaslona Fotomontaža: narod.hr

Monisnjor Engelbert Guggenberger, najpoznatiji po zabrani služenja mise na Bleiburgu, smijenjen je s dužnosti tajnika biskupije u Klangenfurtu, a privremeno će ga naslijediti vojni biskup Werner Freistetter.

“Na dan sjećanja na Koruškog sveca zaštitnika procurilo je da je mons. Guggenberger već smijenjen i da će u Korušku doći Apostolski upravitelj. To bi trebao biti austrijski vojni kapelan, biskup Werner Freistetter”, piše kaernten.orf.at.

O razlozima smjene

Austrijski mediji pišu da se još ne znaju razlozi smjene, no prema nekim teorijama, to je zato što je Guggenberger “široko shvaćao pojam svojih ovlasti”.

“Pretpostavljam da su oni zakonske naravi. Nakon godinu dana ovlasti administratora se proširuju, a Rim je to htio spriječiti. Naravno, takav potez se pojavljuje kao kazna upravitelju. Mislim da je zamjena potpuno neprikladna, jer je Guggenberger obavio odličan posao “, smatra teolog Paul Zulehner.

Kardinal Christoph Schönborn u četvrtak navečer na propovijedi u katedrali sv. Stjepana obratio biskupiji Gurk-Klagenfurt. Prema Kathpressu, naglasio je da crkva u Koruškoj doživljava “teška vremena”.

>Evo što je za Narod.hr rekla HBK povodom ‘zabrane mise’ na Bleiburgu

>Predsjednik Austrijske biskupske konferencije: Nismo nadležni za pitanje mise na Bleiburgu, HBK: Ostajemo pri svojim stajalištima

Mons. Engelbert Guggenberger, smijenjeni upravitelj koruške biskupije Gurk Klagenfurt, u Hrvatskoj je postao poznat nakon pisma glede komemoracija žrtvama komunističkih zločina na Bleiburgu, koje je u ožujku ove godine poslao hrvatskim biskupima,

U pismu je ustvrdio da “analiza prošlogodišnjeg događaja pokazala je da je ta manifestacija politički instrumentalizirana i time šteti ugledu Katoličke crkve. Da nismo to učinili, predbacili bi nam da ne držimo distancu od fašizma”.

Izvor: narod.hr/Kartnten/Kathpress