VATIKAN (IKA)

U intervjuu za Vatican Insider Papa je rekao da Ursula von der Leyen može oživiti snagu crkvenih otaca te da se “Europa neće raspasti, mora se spasiti, ima ljudske i kršćanske korijene”.

“Na ovaj dan uvijek pokušavam pronaći trenutak da se spustim u špilje ispod bazilike i ostanem tamo sam u molitvi i tišini pred njegovom grobnicom. To je dobro za moje srce”, rekao je papa Franjo 6. kolovoza na 41. obljetnicu smrti svetog Pavla VI. prije intervjua, piše Vatican Insider – La Stampa.

Tijekom razgovora Papa je naveo da se Europa ne može i ne smije raspasti jer je povijesno, kulturno i zemljopisno jedinstvo te da se suština sna crkvenih otaca sastoji upravo u ispunjenju tog jedinstva. Iako je zbog problema s administracijom i određenih unutarnjih nesuglasica to jedinstvo tijekom godina oslabilo, Papa se nada da će se nakon izbora nastaviti bez prekida raditi na njemu. Također smatra pozitivnim što je Ursula von der Leyen novoizabrana predsjednica Europske komisije jer, kako je kazao, žene znaju ujediniti ljude.

Vjeruje da je glavni izazov u zadatku ujedinjenja dijalog, radilo se o dijalogu između stranaka ili ljudi. “Razmišljanje mora biti ‘prvo Europa, a zatim svatko od nas’. Iako nismo sekundarni kao pojedinci, i pojedinci su važni, ali Europa je važnija. Unutar Europske unije moramo razgovarati, suočiti se jedni s drugima i upoznati se.”

Papa Franjo osvrnuo se i na opasnosti suverenističke ideologije koja može odvesti u izolaciju i rat. “Zabrinut sam jer možemo čuti govore koje nalikuju Hitlerovima iz 1934. ‘Mi prvi, Mi… Mi…’: to su zastrašujuće misli. Suverenizam znači biti zatvoren.”

Iako bi država trebala biti suverena, ne bi trebala biti zatvorena. Suverenitet se mora braniti, ali se i odnosi s drugim državama i europskom zajednicom također moraju štititi i promicati. Suverenizam je pretjerivanje koje uvijek loše završava: vodi u rat”, rekao je papa.

Osvrnuvši se na pitanje imigranata rekao je kako nikada ne smijemo zapostaviti najvažnije pravo, a to je pravo na život. Naveo je kako se moramo obvezati na borbu za mir te da upravo kroz pomaganje ljudima koji se nose s ratom ili gladi možemo zaustaviti velike migracije. Naveo je kako je kršćanski primiti i integrirati doseljenike te kako bi se vlade trebale ponašati prema vrlini koja ih definira, odnosno razborito.

“Polazište i ponovno pokretanje su ljudske vrijednosti, vrijednosti ljudske osobe. Zajedno s kršćanskim vrijednostima. Povijest nam govori da Europa ima ljudske i kršćanske korijene. Kada to kažem ne odvajam katolike, pravoslavce i protestante”, odgovorio je Papa na pitanje treba li Europa još uvijek kršćanstvo i na kojim zajedničkim vrijednostima se utemeljuje. Smatra kako svi kršćani dijele iste vrijednosti koje igraju veliku ulogu za Europu.

Također se osvrnuo na sinodu o Amazoniji za koju je kazao da je dijete enciklike Laudato si’, a za Laudato si’ je upozorio kako nije ‘zelena’, već socijalna enciklika utemeljena na ‘zelenoj’ stvarnosti. Zelena, točnije ekološki ispravna stvarnost u primjeni je teologije stvaranja.