Foto: Thinkstock

U ponedjeljak, 5. kolovoza, laburistička stranka u Novom Zelandu poduzela je radikalan potez prema reformi zakona o pobačaju u toj zemlji. Ovaj prijedlog je pokrenuo proces koji bi potencijalno mogao ozakoniti pobačaj na zahtjev sve do rođenja, s vrlo malo ograničenja, piše Life Site News.

Tijekom konferencije za novinare, ministar pravosuđa Andrew Little izjavio je da se takvim zakonodavstvom nastoji “modernizirati” postojeći zakon i osigurati da se abortusi “tretiraju kao zdravstveno pitanje” izvan “kaznenog okvira u kojem se trenutno nalazi”.

Prijedlog zakona kojeg su pro-life skupine označile kao ekstremno kršenje ljudskih prava predstavljen je u Parlamentu u četvrtak, nakon čega je uslijedilo glasovanje. Glasovanjem su zastupnici prihvatili prijedlog s 94 glasa za i 23 glasa protiv. Sljedeći korak je odabrano povjerenstvo, kojemu će javnost moći podnositi svoje prijedloge i prigovore.

Premijerka Jacinda Ardern uoči glasovanja izrazila je zadovoljstvo što će se prijedlog zakona naći pred Parlamentom. Ardern je rekla da ovaj prijedlog zakona ima “velike šanse za uspjeh u parlamentu”.

Novi zakon dopušta pobačaj na zahtjev do 20 tjedana. Nakon toga, žena bi mogla dobiti mogućnost pobačaja ako njezin zdravstveni radnik, uzimajući u obzir njezino fizičko i mentalno zdravlje i dobrobit, “s pravom vjeruje da je pobačaj primjeren u tim okolnostima.”

U svim situacijama zdravstveni radnik je dužan osigurati da žena donosi informiranu odluku i daje informirani pristanak.

Prema predloženom zakonu, “bilo koji zahtjev za pobačaj” mogao bi biti prihvatljiv

Doktorica Catherine Hallagan, predsjedateljica Saveza zdravstvenih stručnjaka Novog Zelanda, izrazila je zgražanje ovim prijedlogom. Nazvavši to “travestijom prenatalne skrbi”, Hallagan je istaknula da su “razlozi dobrobiti… toliko široki da gotovo svaki zahtjev može biti prihvatljiv.”

“Svrha pobačaja je ubiti malo i ranjivo ljudsko biće”, izjavila je. “To nije zdravstveno liječenje u uobičajenom smislu.”

Liječnici koji ne žele sudjelovati u pobačajima imaju pravo prigovora. Međutim, oni će morati uputiti ženu Ministarstvu zdravstva, prema popisu osoba koje su spremne izvršiti pobačaje.

Iako nitko ne može biti otpušten zbog svog prigovora sudjelovanju u pobačaju, poslodavac može odlučiti utječe li taj prigovor na njihovu sposobnost pružanja usluge. Ako je to slučaj, prigovor podnositelja može se zakonito prekinuti.

Pobačaj će se ukloniti iz Zakona o kaznenim djelima, koji trenutno predviđa posebne okolnosti kada se postupak legalno može izvršiti. Izuzeci su zakoniti od 1977. Godine, a više od 500.000 nerođene djece pobačeno je zbog ovog zakonodavstva.

Zakon o kontracepciji, sterilizaciji i pobačaju ostat će na snazi, iako uz značajne izmjene. Kao rezultat ovih promjena, Odbor za nadzor pobačaja bit će raspušten, a generalni direktor zdravstva preuzet će odgovornost za prikupljanje podataka i razvoj standarda skrbi.

Pobačaj će ostati krivično djelo za one nekvalificirane koji ga počine ili dostave sredstva za njegovo počinjenje. Isto tako, onaj tko naudi trudnici i prouzroči smrt njenog nerođenog djeteta, bit će optužen za ubojstvo nerođenog djeteta.

Moguće je ograničiti slobodu govora oko centara za pobačaj: zabrana i volonterima koji organiziraju molitvena bdijenja?

Politička lobistička skupina “Prvo obitelj” nazvala je novi zakon “anti-ljudskim pravima”.

“Prema sadašnjem zakonu, nerođenoj djeci barem se pruža neko priznanje i minimalna pravna zaštita”, izjavila je glasnogovornica skupine “Prvo obitelj” Gina Sunderland. “Za razliku od toga, ovaj prijedlog će nerođenom djetetu dati isti status kao krajnicima ili žučnom mjehuru – tretirat će se jednostavno kao tkivo uklonjeno u sklopu “zdravstvenog postupka.”

Neovisna anketa provedena u siječnju utvrdila je da postoji “snažna podrška nerođenom djetetu, da ono posjeduje ljudska prava i da bude zakonski zaštićeno nakon što se registriraju otkucaji njegovog srca”.

“Pravo pitanje o kojem bismo trebali raspravljati jest: u kojem trenutku nerođeno dijete postaje ljudsko biće koje zaslužuje ista ljudska prava i zaštitu kakavu svi primamo i uživamo?”, rekla je Sunderland.

Kate Cormack, glasnogovornica Glasa za život, istaknula je da je taj korak “jednostavno ispunjenje želja malene manjine vrlo glasnih ideologa pobačaja.” Primijetila je da će se na tom procesu “izgubiti dragocjeno parlamentarno vrijeme i resursi koji bi se trebali utrošiti na goruća pitanja”.

Ono što zabrinjava one koje nude ženama alternative izvan pobačajnih centara ili one koji ondje mirno mole jest uspostavljanje “sigurnih zona” u blizini objekata za pobačaj kojima se ograničavaju njihova prava.

Prilikom određivanja “sigurnog područja”, ministar zdravstva mora se uvjeriti da se zaštićuje sigurnost, dobrobit, privatnost i dostojanstvo klijenata i osoblja pobačaja. Također se mora pokazati da sigurno područje može biti „opravdano u slobodnom i demokratskom društvu kao razumno ograničenje ljudskih prava i sloboda“.

Ministar Little tijekom tiskovne konferencije objasnio je da je Komisija za zakon, usprkos tome što nije našla dovoljno dokaza za potporu zonama isključenja, primila mnoge pritužbe na neodgovarajuće ponašanje.

Family Life International, organizacija koja više od dva desetljeća olakšava molitvena bdijenja i mirnu prisutnost oko objekata za pobačaj, zapanjena je komentarima ministra Andrewa Littlea o neodgovarajućem ponašanju.

“Odakle je došao do dokaza za to?” – pitala je ravnateljica organizacije, Dame Colleen Bayer. “Mnogi od naših volontera su starije osobe ili roditelji s malom djecom, koji teško mogu predstavljati prijetnju.”

“Molitveni volonteri često su suočeni s nepoštenim, glasnim i nasilničkim ponašanjem demonstranata za pobačaj na ulici, ali rijetko se žale.”

Sugerirajući da vlada očajnički želi zaustaviti širenje učinkovitog pro-life pokreta, Bayer je otkrila da su mnoge bebe u cijeloj zemlji spašene mirnom prisutnošću ljudi koji se istinski brinu.

“Njihove majke i očevi svjedoče o tome i uvijek su izuzetno zahvalni što je netko bio tamo u trenutku kada im je pomoć bila potrebna”, rekla je.

Ken Orr iz udruge Pravo na život sažeo je stajalište o ovom prijedlogu zakona, rekavši da je to “dosad neviđeni napad na žene i njihove dragocjene nerođene bebe, prerušen u zdravstvenu zaštitu. Trudnoća nije bolest i pobačaj nije zdravstvena zaštita. Ovaj je nacrt sve smrtonosniji napad na obitelj ubijanjem naših najslabijih i najugroženijih članova, naše nerođene djece.”

Novozelanđani su kontaktirali svoje zastupnike kako bi od njih zatražili da glasuju “protiv” tijekom glasovanja u četvrtak.

No, prijedlog zakona ipak je prihvaćen.

Izvor: narod.hr/lifesitenews.com/nzherald.co.nz