Zrakoplov kojim je putovao papa Franjo sletio je u 14 sati i 33 minute u Demokratsku Republiku Kongo. U svojem uobičajenom pozdravu koji je uputio novinarima, tijekom leta prema Africi, Papa je svoje misli posvetio mnogima koji su u pustinji izgubili život, te onima koji su, nakon što su ju prešli, smješteni u koncentracijske logore

Prelijećući Saharu tijekom leta od Rima do Kinshase, u Demokratskoj Republici Kongo, u okviru 40. apostolskog putovanja koje će ga odvesti i u Južni Sudan, papa Franjo se spomenuo brojnih života ugašenih u pijesku pod teretom umora, žeđi i nasilja.

U ovom trenutku prelazimo Saharu, sjetimo se u tišini, u molitvi, svih ljudi koji su prošli njome tražeći malo blagostanja, malo slobode, ali nisu uspjeli. Mnogi patnici koji stižu na Mediteran nakon što su prešli pustinju, stavljeni su u koncentracijske logore gdje trpe. Molimo za sve te ljude.

„Hvala vam što ste zajedno sa mnom“

Prije tihe molitve papa Franjo se obratio prisutnim novinarima – oko 75 novinara iz 12 zemalja, od kojih dva iz Afrike – te im zahvalio što ga prate na tom putovanju iščekivanom godinu dana.

Lijepo je to putovanje, bio bih rado otišao u Gomu, ali budući da je rat, tamo se ne može ići. Bit će samo Kinshasa i Juba, odatle ćemo sve raditi. Hvala vam što ste ovdje sa mnom, svi zajedno, hvala vam za vaš rad koji je tako dobar, mnogo pomaže jer daje da do ljudi, koji su zainteresirani za putovanje, stignu slike, misli, vaša razmišljanja o putovanju; puno vam hvala.

Sveti je Otac, osim toga, kazao da mu je žao što ne može napraviti uobičajeni krug kako bi ih pozdravio, ali danas – rekao je – ne mogu. Ostao je sjediti na svojem mjestu; malo bi ga bilo sram da svi oni dođu do njega, rekao je te dodao da se mogu pozdraviti izdaleka.

Različite je darove primio Sveti Otac od onih koji ga prate na tom putovanju. Novinarka Eva Fernández iz Radio Cope, radijske postaje Španjolske biskupske konferencije, darovala mu je komadić stijene iz Kiwua, iz koje vade koltan te objasnila da za svaki izvađeni kilogram tog minerala umru dvije osobe. Osim toga, novinarka je Papi darovala fragment lave iz vulkana Nyiragongo, koji se nalazi oko 12 kilometara sjeverno od grada Gome, a koji uzrokuje katastrofe.

(Vatican News – bc; aa)