Papa Franjo je poletio iz rimske zračne luke u 8 sati i 29 minuta, a u Demokratsku Republiku Kongo stiže u 15 sati. Tako je započelo njegovo 40. apostolsko putovanje u okviru kojega će prvo otići u Kinshasu, a potom u Jubu, glavni grad Južnoga Sudana, gdje će se zadržati od 3. do 5. veljače

Papa je krenuo na svoje 40. „ekumensko hodočašće mira“ – kako ga je sâm nazvao u nedjelju, na kraju podnevnoga nagovora – u okviru kojega će posjetiti dvije zemlje na periferiji svijeta, obje prožete vrlo snažnim proturječjima, jer imaju mnogo prirodnih bogatstava, ali stanovništvo je pogođeno siromaštvom i nasiljem.

Susret s migrantima i izbjeglicama iz DR Konga i Južnoga Sudana

Zrakoplov Airbus A350 zrakoplovne kompanije Ita Airways poletio je u 8 sati i 29 minuta prema Kinshasi, glavnom gradu Demokratske Republike Kongo. Papa Franjo, koji je sinoć, uoči putovanja, otišao u baziliku Svete Marije Velike kako bi se pomolio pred ikonom Gospe Salus Populi Romani (Spasa rimskoga puka) i povjerio joj svoje hodočašće, prije nego što je jutros napustio Dom svete Marte i uputio se u zračnu luku, susreo se s desetak migranata i izbjeglica iz Demokratske Republike Kongo i Južnoga Sudana, koje je Centar Astalli primio s njihovim obiteljima, i kojima pruža potporu. S njima je bio kardinal Konrad Krajewski, pročelnik Dikasterija za službu milosrđa.

Počast palima u Kinduu

Po dolasku u zračnu luku u Fiumicinu, automobil Svetoga Oca kratko se zaustavio pokraj spomenika palima u Kinduu, 13 talijanskih zrakoplovaca ubijenih u Kongu 11. studenog 1961. godine. Za žrtve tog masakra i za sve koji su život izgubili sudjelujući u humanitarnim i mirovnim misijama, papa Franjo se pomolio, a potom nastavio put prema zrakoplovu kojim putuje u Kinshasu. Od 3. veljače Sveti će Otac biti u Jubi, glavnom gradu Južnoga Sudana, gdje će ostati do 5. veljače, kada će se vratiti u Rim.

Zrakoplov će s Papom stići u Kinshasu nakon šest sati i 50 minuta leta; dolazak se u međunarodnu zračnu luku N’djili očekuje oko 15 sati; tamo će ga dočekati apostolski nuncij nadbiskup Ettore Balestrero i Premijer DR Konga. Nakon predstavljanja izaslanstva otići će u Palais de la Nation, gdje će papu Franju dočekati predsjednik republike Felix Tshisekedi Tshilombo. Nakon kurtoaznoga posjeta Predsjedniku Sveti će se Otac susresti s predstavnicima vlasti, građanskoga društva i Diplomatskim zborom.

https://www.vaticannews.va/hr/papa/news/2023-01/papa-franjo-otputovao-hodocasce-mira-drkongo-juzni-sudan.html