Umjesto da se društvo zgraža nad činjenicom da se leševe djece, nakon što im je uskraćena mogućnost rođenja, koristi u komercijalne svrhe, vode se rasprave o tome što je biskup umjesto “estetski preparati”, rekao “parfemi”

Jučerašnja izjava umirovljenog biskupa Jurja Jezerinca kako se od mesa pobačene djece rade „najskuplji parfemi“, obilato je iskorištena u jednom od mnogobrojnih pokušaja da se Crkvu prikaže kao zaostalu instituciju čiji su istaknuti članovi izgubili kontakt s realnošću.

Istina, od mesa pobačene djece se ne rade parfemi. No, čini li veliku razliku ako se umjesto za parfeme tkivo pobačene djece koristi za proizvodnji kozmetičkih preparata, ako klinike za pobačaje prodaju dječje tkivo centrima za estetsku kirurgiju ili ako se stanice izvedene iz pobačenog djeteta koriste za ispitivanje novih okusa u prehrambenoj industriji? U svakom slučaju, ne bi trebalo činiti.

Da ovo nije nikakvo pretjerivanje postoje brojni dokazi, a nakon objavljenih stravičnih videa u kojima članovi organizacije Planned Parenthood trguju organima pobačene djece uz čašicu vina, ne bi nas trebalo začuditi niti da se s leševima djece rade različite gadosti o kojima još ništa ne znamo.

Ono što sa sigurnošću znamo jest da je, primjerice, prije četiri godine sud u Mađarskoj osudioskupinu ljudi koji su uhićeni zbog ilegalne preprodaje tkiva i matičnih stanica uzetih iz tijela pobačene djece kako bi bila korištena u kozmetičkim postupcima. Prema izjavi ADF-a, organizacije koja je detaljno pratila slučaj, u klinici specijaliziranoj za plastičnu kirurgiju, kojoj su tkiva bila prodavana, „stotine pacijenata pristalo je da im se ubrizgaju stanice i tkiva pobačene djece po cijeni od 25 tisuća dolara po tretmanu“.

Znamo i da je 2011. godine izbio skandal u koji je bio uključen Pepsi. Ta je američka kompanija koja se bavi proizvodnjom gaziranih pića surađivala s biotehnološkom kompanijom Senomyx, s kojom je 2010. godine potpisala 30 milijuna dolara vrijedan ugovor. Skandal je nastao kada se otkrilo da Senomyx u svojim ispitivanjima okusa koristi staničnu liniju razvijenu iz bubrega pobačenog djeteta. Nakon što je skandal otkriven, Pepsi se obavezao da u testiranju njihovih proizvoda više neće biti korištene stanice izvedene iz pobačenog ljudskog embrija.

Američka tvrtka Neocutis, koja se bavi prodajom kozmetičkih i dermatoloških proizvoda, otvoreno je priznala da u svojim preparatima koristi stanice izvedene iz stanica pobačenog djeteta. Njezini preparati se, između ostaloga, koriste za „uklanjanje nabora oko očiju“ i hidrataciju kože. Moglo bi se reći da, iako je lijepo da je svijet sve osjetljiviji prema testiranju kozmetičkih proizvoda na životinjama, gajimo nadu da nećemo uskoro trebati naljepnice koje će nas uvjeravati kako za proizvod „nije trebalo pobaciti nijedno dijete“.

Sličnih primjera ima još mnogo i trebalo bi podosta prostora da se svi pobroje, no i ovi navedeni dovoljno govore o čudnom stanju svijeta u kojem danas živimo. Umjesto da se društvo zgraža nad činjenicom da se leševe djece, nakon što im je uskraćena mogućnost rođenja, koristi u komercijalne svrhe, vode se rasprave o tome što je biskup umjesto “estetski preparati”, rekao “parfemi”. Pobačenoj djeci između toga dvoga nema nikakve razlike.

Ivo Džeba | Bitno.net