Viktor Orban
Foto: Facebook / Viktor Orban

“Neupitna dominacija europskih naroda, europskog duha i tehnologije je stvar prošlost. Hoće li narodi Europe to razumjeti i prihvaćaju li sve što iz toga proizlazi s obzirom na vlastiti svakodnevni život? Hoće li pronaći natrag put ka napornom radu, razumnim ekonomskim operacijama i odgovornom načina života?”, upitao je mađarski premijer Viktor Orban, na inauguraciji spomenika posvećenog Trianonskom ugovoru, potpisanom nakon I. svjetskog rata kojim se promijenila karta Europe, objavljeno je na stranici mađarske Vlade.

“Zapadna Europa odustala je od svježine koja je stajala iza veličine i uspjeha tisuću godina, duhovnih dubina života, sreće koju pružaju brak i potomstvo i duhovne energije nacionalne kulture; što znači da je odustala od kršćanske Europe. Umjesto toga, eksperimentiraju s bezbožnim svemirom, duginim obiteljima, migracijama i otvorenim društvima. U međuvremenu, narodi u srednjoj Europi vraćaju na dostojno mjesto vrijednosti poput drevnih životnih instinkta, oslobađajuće snage kršćanstva, prestiža rada, nacionalnog ponosa i odgovornosti za našu djecu i roditelje.

Stoga štitimo svoje granice, a umjesto migranata, zemlju prepuštamo vlastitoj djeci”, naglasio je Orban.

Orban pozvao na zajedništvo naroda Srednje Europe

“Što se tiče spomenika koji je sada otvoren to je apel, hitan poziv srednjoeuropskim narodima koji svoj život planiraju u obnovljenom kršćanskom svijetu da pronađu put suradnje i da pronađu način koji jednako jamči nacionalnu neovisnost i savez srednjoeuropskih naroda, doprinoseći europskom jedinstvu.

>(FOTO) Orban: ‘Pružamo progonjenim kršćanima domove, bolnice i škole, a zauzvrat nam daju ono što Europi najviše treba’

Ako stranci organiziraju život Srednje Europe, to će dovesti do podjela, neprijateljstva i podređenosti, a oni će iskoristiti blagodati naših fantastičnih resursa, vrijednog rada i svjetske intelektualne uspješnosti; oni će žeti koristi i povećati svoju moć s njima”, kazao je Orban.

Orban je dodao da je zadnja ovakva prilika koju su narodi Srednje Europe imali izgubljena u stoljetnoj magli te da je bila pametno raspoređena oko poljske zastave, od Baltičkog mora sve do Balkana – kako bi utvrdili svoju vlastitu sudbinu.

Mađarski premijer zaključio je da sve što Mađari mogu učiniti sada je pripremiti se za suradnju i pozvati svoje prijatelje, podsjećajući ih da ovako naklonjene zvijezde neće imati zauvijek.

Izvor: narod.hr