Foto: GettyImages

Njemački Ured za dobrobit mladih (Jugendamt) koji tvrdi da promovira dobrobit djece, oduzeo je dvoje djece poljske majke, Klaudije Majewske, što je izazvalo bijes u Poljskoj i potaknulo medijske upite na koje njemački Ured odbija odgovoriti.

Jugendamt je razdvojio djecu, trogodišnju djevojčicu i dvogodišnjeg dječaka i dao ih na brigu muslimanskoj obitelji iz Turske. Odgovarajući na taj čin, poljsko Društvo protiv diskriminacije djece u Njemačkoj je poduzela je određene mjere te je sudsko ročište vezano uz sudbinu djece zakazano je za petak.

Majewska je 2018. otišla u socijalnu agenciju u Njemačkoj tražeći pomoć u pronalasku doma za sebe i svoju obitelj. U međuvremenu je živjela u majčinoj kući. Jugendamt je, umjesto toga, odlučio oduzeti šestomjesečno dijete od nje, a kasnije i njezinu malu kćerku, piše rmx.news.

Agencija je dozvolila samo minimalan kontakt između majke i njezine djece. Majewska i njezina djeca su poljski državljani, a ona tvrdi da su njezina djeca zlostavljana.

Jugendamt je odbio komentirati slučaj usprkos pritisku Poljske tiskovne agencije.

Wojciech Pomorski iz poljskog Društva protiv diskriminacije djece u Njemačkoj odlučio je istražiti slučaj. On ističe kako njemački Ured za dobrobit mladih nema jasan razlog za oduzimanje djece od Majewske te da je njihovo razdvajanje i smještanje u turske obitelji skandalozno.

“U ovakvoj situaciji, ako djeca trebaju biti privremeno odvojena od svoje majke, oni bi trebali biti smješteni u obitelj koja je bliska njima, i kulturalno i jezično.”

Slučaj je trenutno na Njemačkom obiteljskom sudu gdje će biti odlučeno hoće li se djeca vratiti majci. Prema neslužbenim informacijama, poljski veleposlanik u Njemačkoj, Andrzej Przyłębski, trebao je biti prisutan na saslušanju.

Sudska odluka trebala je biti donesena 21. kolovoza, no u medijima još nema informacija o njoj.

Izvor: narod.hr/rmx.news