Foto: Snimka zaslona

Osim Bujice i Z1, ni jedna televizija nije objavila vijest o puštanju na slobodu Voje Krstića i Draženka Đokića, mještana Negoslavaca pored Vukovara, osumnjičenih za sudjelovanje u ‘špaliru smrti’ i drugim nedjelima na Ovčari, a kada su, uoči ovogodišnje Kolone sjećanja – uhićivani, svi su o tome izvještavali…

“Koalicija u kojoj je SDSS, u startu je prljava i ne može biti prihvatljiva”, izjavio je u Bujici, na Z1 televiziji, poznati odvjetnik Željko Olujić.

Pritisak na hrvatsko pravosuđe

Komentirajući puštanje na slobodu osumnjičenika za sudjelovanje u ratnom zločinu na Ovčari, prvi Glavni državni odvjetnik RH kazao je: “Zamislite samo koji je to pritisak na hrvatsko pravosuđe, kada vođa SDSS-a, Milorad Pupovac, odlazi u Negoslavce i otvoreno, urbi et orbi, kaže pred kamerama: “Ja sam ovdje da branim nevine ljude!” On je unaprijed rekao da su osobe koje je policija privela i protiv kojih postoji osnovana sumnja za pokretanje kaznenog postupka – nevine. Što to, zapravo, znači? To je dodatni pritisak na hrvatsko pravosuđe!”

 

“U kojom je to odnosu Hrvatska, kada si dopušta takav cirkus i igrokaz koji je, očito, bio usmjeren na to da se zadovolje trenutne političke ambicije, a da bi odmah nakon uhićenja i Kolone sjećanja, došlo do njihovog puštanja na slobodu,” zapitao se Olujić, uz napomenu da ne prejudicira ničiju krivnju, ali je uvjeren kako je policija napravila kvalitetnu kriminalističku obradu i da se ni DORH, kao niti istražitelji, posve sigurno ne bi blamirali s ovako važnim slučajem.

“Ili griješi hrvatska policija ili je na djelu takav politički pritisak da je praktički pravosuđe onemogućeno da radi svoj posao,” konstatirao je Olujić: “Možemo biti nezadovoljni radom hrvatskog pravosuđa koliko hoćemo, no, ono je ovdje nemoćno, zbog politike koja se vodi, a čiji su glavni protagonist Pupovac i Stanimirović. Oni vrše pritisak na hrvatsko pravosuđe i što je najgore – uspijevaju u tome!”

“Ovo je eklatantan slučaj utjecaja na pravosuđe, a utječe čovjek koji je u koaliciji s vladajućim HDZ-om i koji je predstavnik vlasti u Republici Hrvatskoj”, zaključio je Željko Olujić.

Hajdar Donaj o logoru u Negoslavcima

Ekskluzivno iz Zuricha, u Bujicu se javio ratni pripadnik MUP-a, Hajdar Dodaj, koji je kao Albanac branio Vukovar, a u srbijanskim koncentracijskim logorima proveo je pune dvije godine. Zarobio ga je osobno major Šljivančanin, a ‘bezbednjaci’ JNA, uz strašnu torturu, ispitivali su ga u logoru u Negoslavcima.

“Kad je vojska ulazila u bolnicu, izveli su nas van i odvojili žene i djecu te starce, a nas su postrojili uz zid. Šljivančanin je naredio beogradskoj gardi da brzo završe s nama, uzeli su nam sve vrijedne stvari koje smo imali,” prisjeća se Dodaj trenutka zarobljavanja kod vukovarske bolnice: “Pored mene je stajao jedan Varaždinac, isto policajac, s druge strane je bio Ivica Horvat iz Vinkovaca. Vidio sam i Sinišu Glavaševića, kada su ga izveli van iz bolnice. Imao je povez na oku, okrenuo se prema nama i lijepo nas pozdravio: ‘Bok, dečki!’ Ubrzo su nas utrpali u autobuse… Tukli su ljude, skidali su nam jakne i uzimali tenisice, ako je netko imao dobre…”

Nakon mučenja u hangarima, odveden je u Negoslavce: “Svezali su nam oči, spustili nas u podrume… Počela je agonija… Zvali su me ‘albanski ustaša’ i vjerujte mi, toliku mržnju nisu imali ni prema HOS-ovcima, prema gardistima, koliku prema Albancima koji su se borili za Hrvatsku! Tu sam sreo Ivicu Oreškog, policajca iz Čakovca, bio je teško ranjen, a oni su ga mučili i tukli… Prošao je strašne muke i na kraju je nestao, njegovi posmrtni ostaci nikada nisu pronađeni… Tukli su i civile, izvodili ih van, dovodili nove… Mene su ispitivali ‘bezbendanjaci’, potrgali su mi sva rebra…”

Hajdar je ispričao kako su četnici sa odrubljenom glavom jednog ratnog zarobljenika igrali nogomet: “Fatalu Gojaniju su odrezali glavu i igrali su nogomet… Govorim vam da u Negoslavcima nema kuće koja nije sudjelovala u nekom zločinu!”

“Tragedija je što Pupovac štiti zločince, meni to ne ide u glavu,” zaključio je svoje javljanje iz Švicarske Hajdar Dodaj, uz posebnu poruku premijeru: “Ne mogu vjerovati da su ih pustili, meni nije jasno da imamo takvog premijera! Među prvima sam bio član HDZ-a i sudjelovao u njegovom osnivanju 90-ih… Ovo je tragično, ovo je strašno! U Negoslavcima su pretežno svi bili u četnicima, tamo nema kuće u kojoj nije bilo barem dvoje, troje u četnicima, koji su radili najveće zločine!”

Olujić o Stanimiroviću

Željko Olujić je prokomentirao svjedočenje Hajdara Dodaja: “Gospodin Dodaj je ukazao na nekoliko bitnih činjenica, vezanih uz Negoslavce. Većinsko stanovništvo tamo je srpsko i manje-više, svi su bili pripadnici paravojnih formacija i agresorske vojske. Opisao je zločine koji su se događali oko njega, no, nije mu jasno kako u trideset godina jedna država kao što je Hrvatska, sa svim instrumentarijem koji ima na raspolaganju, pokazuje nemoć pred osobom koja se zove Milorad Pupovac i koja otvoreno staje na stranu osumnjičenika za najteže ratne zločine. Ovaj primjer je samo jedan od mnogih, koji pokazuje svu žalost, svu tugu i nemoć hrvatskih vlasti da provedu zakon do kraja.

Olujić smatra da je Hrvatska trebala procesuirati i Vojslava Stanimirovića, koji je danas dio vlasti: “Kada se uzme u obzir njegovo današnje ponašanje, ali i sve ono što je činio kao okupacijski gradonačelnik, sve ono što je radio kao šef saniteta tzv. Krajine, kada se uzmu u obzir lažne potvrde koje je, zajedno sa suprugom, izdavao tijekom okupacije, pitam vas, što je to drugo nego kazneno djelo?!”

Bujica je objavila izjavu časne sestre Ide Ane Zdravčević, koja tvrdi da je Stanimirovića vidjela u vojnoj uniformi, s ‘titovkom’ na čelu, ispred vukovarske bolnice, prije nego što su zatočeni ranjenici otpremljeni na Ovčaru, gdje su likvidirani… Objavljena je i izjava Vojislava Stanimirovića, koji tvrdi da nije bio u Vukovaru u to vrijeme.

O suđenju za dizanje u zrak brane na Perući

Splitski sud u ponedjeljak je na 10 godina zatvora, nepravomoćno osudio generala JNA Berislava Đukića, zbog planiranja dizanja u zrak brane na Perući, a upravo je Željko Olujić, kao prvi Glavni državni odvjetnik u samostalnoj i demokratskoj Hrvatskoj, pokrenuo postupak protiv visokog oficira okupatorske vojske: “Kažu da je pravda spora, ali dostižna. No, ipak, smatram da je, unatoč svim okolnostima, izručenju i ostalome, 30 godina previše… I u ovom postupku, kao i nekima drugima, unutar DORH-a je bilo ljudi koji su na određeni način radili protiv interesa Republike Hrvatske i nisu primjenjivali zakon do kraja. Zato je i bilo moguće da jedan ovako važan postupak potraje puna tri desetljeća”, kazao je Olujić.

Olujić je zapanjen činjenicom da se osumnjičenike za ratni zločin iz Negoslavaca pustilo na slobodu, dok su neki hrvatski branitelji umirali u istražnim zatvorima: “Znamo što se događalo s našim šefom policije u Sisku, Đurom Brodarcem, koji je umro u istražnom zatvoru. Njega nisu pustili nakon trideset dana, držali su ga u nemogućim uvjetima, iako je bio teško bolestan i već u poodmaklim godinama. Umro je u zatvoru, na sramotu svih nas!”, zaključio je Olujić

Izvor: narod.hr