ZAGREB (IKA)

Biskupija Gurk-Klagenfurt odbila je dati dopuštenje Hrvatskoj biskupskoj konferenciji da se ove godine 18. svibnja služi misa na komemoraciji za žrtve Bleiburga na Lojbaškom polju u blizini Beiburga, priopćeno je u petak 8. ožujka iz te biskupije.

Odluci je, kako je priopćeno, prethodila detaljna analiza komemoracije 2018. te brojni razgovori između predstavnika Austrijske i Hrvatske biskupske konferencije, vjernika hrvatske zajednice u Koruškoj i predstavnika austrijskih sigurnosnih službi.

Analiza obilježavanja iz 2018. godine pokazala je da uvjeti koje je postavio tadašnji koruški biskup Alois Schwartz za davanje dozvole u najvećoj mjeri nisu ili nisu mogli biti ispunjeni, objasnio je upravitelj biskupije Engelbert Guggenberger u pismu Hrvatskoj biskupskoj konferenciji.

Misa na Bleiburškom polju bila je dio događaja koji se politički instrumentalizira i dio je političko nacionalnog rituala koji služi selektivnoj percepciji i tumačenju povijesti, navodi se u priopćenju.

Ukupna slika događaja na Bleiburškom polju šteti ugledu Katoličke Crkve i ako se izda dozvola za služenje mise, ona bi mogla poslužiti tome da se Katoličkoj Crkvi u Koruškoj predbaci toleriranje instrumentalizacije mise u političke svrhe i nedostatak distance prema fašističkim idejama, stoji u priopćenju.