Naveli su i podatak nacionalnog istraživanja u kojeg je bilo uključeno 1800 ginekologa, a koje je pokazalo da tek 14 posto njih izvodi pobačaj.

Vođe američkih liječničkih udruženjâ koja predstavljaju preko 30 000 liječnika, izjavili su kako nikada nije potrebno izvršiti kasni pobačaj kako bi se spasio život majke.

U pismu objavljenom u online časopisu Public Discourse kojeg potpisuju izvršni direktori Američkog udruženja pedijatara, Američke asocijacije pro-life opstetričara i ginekologa, i nekoliko drugih udruženja, istaknuto je kako su „medicinske činjenice važne“, te podsjetili kako “pobačaj ne liječi nijednu bolest”

“Trudnoća nije bolest, a namjerno ubijanje nerođenog djeteta pobačajem nije zdravstvena zaštita”, napisali su voditelji udruženja.

Kao jedan od dokaza svoje tvrdnje naveli su i podatak nacionalnog istraživanja u kojeg je bilo uključeno 1800 ginekologa, a koje je pokazalo da tek 14 posto njih izvodi pobačaj.

Vezano za pitanje kasnog pobačaja u slučajevima kada je život majke ugrožen, što je nedavno zakonski omogućeno u državi New York, poručili su kako je u drugoj polovici trudnoće u slučajevima životne ugroženosti majke „potreban hitni porođaj“, a ne pobačaj.

„Nakon dvadesetog tjedna od oplodnje, nije potrebno namjerno ubiti fetalno ljudsko biće kako bi se spasio ženin život. U slučajevima kada je majčin život ugrožen u drugoj polovici trudnoće, nema vremena za pobačaj, zato što je pobačaj proces koji obično traje dva do tri dana. Umjesto toga, u tim je situacijama potreban hitni porođaj i na prikladan ga način može izvršiti ženin liječnik“, stoji u pismu.

„Ženin život se može spasiti, i spašava se, porodom netaknutog novorođenčeta u bolnici gdje i majka i novorođenče mogu dobiti potrebnu skrb. Nema medicinskog razloga za namjernim ubijanjem fetalnog ljudskog bića nehumanom abortivnom procedurom, ili indukcijom fiziološke otopine koja spaljuje kožu ili feticidom s kasnijom indukcijom“, dodali su liječnici.

U posljednjem dijelu pisma naglasak je stavljen na zahtjev da zakoni jednako tretiraju svu živorođenu djecu. “Ne postoji znanstveno ili pravno opravdanje za razlikovanje između ljudskih bića rođenih nakon pokušaja pobačaja i ljudskih bića rođenih nakon željenog poroda“, napisali su.

Podsjetimo, prošli tjedan je američki Senat odbacio prijedlog zakona da se pruži ista razina „profesionalne vještine, brige i marljivosti kako bi se sačuvali život i zdravlje“ djece rođene nakon neuspjelog pobačaja kao i svoj ostaloj djeci.

Ivo Džeba | Bitno.net