Vigilare
Foto: Facebook, Narod.hr; fotomontaža: Narod.hr

“Nakon naloga Vrhovnog suda za izuzećem sutkinje Sandre Artuković Kunšt zbog ideološke (lgbt) pristranosti iz postupka udruge „Dugine obitelji protiv Vigilare“ i ukidanja prvostupanjske presude zbog „bitne povrede odredaba parničnog postupka“ i „mogućnosti povrede prava na pošteno suđenje“, Županijski sud u Zagrebu u petak 24. rujna 2021. donio je presudu kojom je tužbu Duginih obitelji odbacio kao neosnovanu, a stavove udruge Vigilare „koja promiče tradicionalne društvene vrijednosti te sukladno poslanju Katoličke crkve štiti prava pripadnika katoličke vjeroispovijesti“, dopuštenim izražavanjem svjetonazora, ocijenivši to legalnim, legitimnim i demokratskim.

“Velike zasluge za ovu presudu ima i izvrstan pravni tim udruge Vigilare, na čelu s odvjetničkim uredom Jagar i Grebenar”, stoji u priopćenju udruge Vigilare.

“Odvjetnički ured je dokazao da se ne radi ni o kakvoj diskriminaciji, već o slobodi izražavanja koje je bilo primarno usmjereno na peticiju prema Hrvatskoj televiziji koja je u svibnju 2020. emitirala dokumentarni film homoseksualne tematike (Janina dugina obitelj) te predsjedniku države Milanoviću koji je lani primio predstavnike navedene LGBT udruge, autore prve homo-slikovnice za djecu.

U odluci je naglašeno da se prema Zakonu o suzbijanju diskriminacije (čl. 9.) diskriminacijom ne smatra djelovanje koje je u skladu s naukom i poslanjem crkve ili vjerske zajednice, u ovom slučaju Katoličke Crkve koja homoseksualnost opisuje kao „čin sam sebi neuredan“ i „protivan naravnom zakonu“ (Katekizam KC 2357).

Sud je utvrdio i da se radi o slobodi govora, izražavanja i kritike, kao temeljnih vrijednosti demokratskog društva te da su javno izrečeni stavovi Vigilare u okviru sustava vrijednosti koji kao udruga promiče: konzervativnih društvenih vrjednota i kulture života, što je sukladno vrijednostima njezina statuta, priznatim i ozakonjenim od strane države.

Kao vrlo značajno ističe se sudsko mišljenje da je stajalište (udruge Vigilare) prema kojem „tradicionalna i prirodna heteroseksualna bračna zajednica i obitelj imaju presuda doprinos za fizičko i psihičko zdravlje članova obitelji, a osobito djece,“ posve legalno i legitimno, navodi se u priopćenju.

Podsjetimo, udruga Dugine obitelji je 2020. tužila udrugu Vigilare na temelju Zakona o suzbijanju diskriminacije zbog navodne diskriminacije homoseksualnih osoba internetskom prosvjednom peticijom pod nazivom „Stop homo-propagandi državne televizije: Zaustavimo fake duge, zaštitimo djecu i obitelji“ koja je bila usmjerena protiv Hrvatske Radio Televizije (HTV 3) koja je 2. svibnja 2020. u 11.50 sati emitirala kontroverzni homoseksualni ‘dokumentarni film za djecu’ „Janina dugina obitelj“.

Peticija ju je potpisalo preko 13.700 građana čije je prosvjedne dopise primila državna televizija.

Izvor: narod.hr