Savezna australska država Novi Južni Wales predstavila je svoj novi “putokaz prema slobodi” koji pokazuje da će od sredine listopada crkve napokon moći otvoriti, ali samo za cijepljene osobe, i to nakon što se postigne cilj od 70% potpuno cijepljenih osoba.

Vladina politika pod nazivom “Sloboda za potpuno cijepljene osobe(?!) predstavljena je prošlog tjedna i pokazuje da će do sredine listopada, kada se očekuje da će udio stanovništva koje je primilo dvije doze cjepiva protiv COVID-19 dosegnuti 70%, cijepljene osobe imati pristup brojnim mjestima, uključujući crkve. Osim toga, za sve mise primjenjivat će se pravilo 1 osoba na 4 četvorna metra, pravilo “bez pjevanja” i ograničenje na maksimum 50 osoba za vjenčanja i sprovode.

Čini se da nije pomoglo što je 3.000 australskih kršćanskih čelnika potpisalo otvoreno pismo australskom premijeru Scottu Morrisonu pod naslovom  Ezekielova deklaracija, u kojem su iznijeli cijeli niz načela koja potvrđuju kršćansko protivljenje provedbi putovnica za cjepiva i drugim ograničenjima u Australiji, upozoravajući da “vlada riskira stvaranje neetičnog dvoslojnog društva”.

“Мі kао kršćаnѕke vоđе ѕmаtrаmо nеоdržіvіm dа ѕе оd nаѕ оčеkuје dа zаbrаnіmо lјudіmа ulаzаk u nаšе сrkvе nа tеmеlјu nјіhоvоg mеdісіnѕkоg іzbоrа. Ѕаmо nаš drаgосјеnі Ѕраѕіtеlј, Іѕuѕ Кrіѕt, іmа оvlаѕt rеgulіrаtі uvјеtе bоgоѕlužја.”

Druge australske države poput Viktorije odlučile su se za sustav koji odvaja cijepljene od necijepljenih osoba s različitim kvotama za svaku. U Viktoriji na primjer u fazi B (kada se postigne cilj cijepljenja od 70%) ljudima “čiji je status cijepljenja nepoznat” dopušteno je sudjelovati u vjerskim službama samo na otvorenom, s maksimalnim kapacitetom od 20 osoba, dok je potpuno cijepljenim osobama dopušten ulazak u zatvoreni prostor s maksimalnim kapacitetom od 50 osoba.

Izvor