SPLIT (IKA/TU)

Donosimo u cijelosti obraćanje dosadašnjeg apostolskog upravitelja Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Želimira Puljića prigodom imenovanja mons. Zdenka Križića novim splitsko-makarskim nadbiskupom u petak 8. rujna 2023. u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu.

Započet ću ovo druženje jednom slikom iz Lukina evanđelja gdje stoji zabilježeno kako je jednoga dana „Isus pošao na goru gdje je proveo noć u molitvi. Kad se razdanilo, izabrao je između učenika dvanestoricu, koje je prozvao apostolima“ (Lk 6, 12-13). Oni su zapravo bili plod njegove molitve.

Prije pola godine preuzimajući upravu ove časne Nadbiskupije uputio sam (14. ožujka) svim ustanovama poziv na molitvu za novog pastira Splitsko-makarske nadbiskupije. Pola godine, dakle, molilo se po našim crkvama i samostanima za Crkvu, Papu, biskupe, svećenike i Bogu posvećene osobe. Posebice se molilo za novog nadbiskupa koji će „narodu biti uzor svetosti i revni navjestitelj Kristove istine“, te „poput svetog Dujma Bogu ugoditi, a povjereno stado tješiti, blagoslivljati i Isusovim putem hrabro i razborito voditi.“

Danas sam vas pozvao službeno vam priopćiti da su naše molitve uslišane. Prije tri dana dobio sam službenu obavijest iz Nuncijature u kojem stoji da je Sveti Otac imenovao gospićko-senjskog biskupa, mons. Zdenka Križića, novim splitsko-makarskim nadbiskupom.

U nedavnom razgovoru u emisiji „Vidljivi tragovi“, prije petnaest dana, na upit „kad će biti imenovan novi nadbiskup?!“ odgovorio sam kako to „znaju samo odgovorni u Vatikanu“. Dodao sam ipak da su mi prije pola godine u prigodi imenovanja Apostolskim upraviteljem, obećali kako bi to „moglo biti do jeseni“. Našalio sam se „kako nisu precizirali do koje jeseni, ove i sljedeće“. Drago mi je ipak što se to dogodilo prije početka ove jeseni.

(slijedi čitanje životopisa imenovanog nadbiskupa)

***

Čuli smo iz biografije našeg novog nadbiskupa kako je nakon studija teologije upisao specijalizaciju iz duhovnosti na Papinskom institutu „Teresianum“ u Rimu gdje je 1978. napisao magistarski rad „Biblijski likovi u djelima sv. Terezije Avilske“. Kao dobar poznavatelj duhovnosti ove crkvene naučiteljice, uzeo je za biskupsko geslo njezine poznate riječi: „Bog sam dostaje!“ To je rečenica koju je ona napisala na papiriću i čuvala stalno u svom časoslovu, a glasi: „Neka te ništa ne zbuni i ne uplaši. Sve prolazi. Bog se ne mijenja – ostaje uvijek isti…Tko posjeduje Boga, tome ništa ne fali. Bog je jedini posve dostatan“.

Zahvalni smo Svetom Ocu za dar mons. Zdenka Križića ovoj nadbiskupiji. Vama koji ste nazočili ovom činu, posebice djelatnicima obavijesnih sredstava, koji će svojim izvješćem popratiti ovo imenovanje.

Koristim prigodu već sada čestitati mons. Križiću na ukazanom povjerenju i od srca zahvaliti što je prihvatio biti naš novi nadpastir, pa mu već danas iskazujemo svoju naklonost i odanost uz riječi srdačne dobrodošlice u Grad sv. Dujma.

Ovdje će skupa s klerom i povjerenim pukom „moći otkrivati ljepotu crkvenosti, bogatstvo otajstava, te sklad zajedništva“ kako je svojevremeno zborio mons. Križić kod preuzimanja biskupije u Gospiću prije sedam godina. Blagoslovljen koji dolazi u ime Gospodnje!

✠ Želimir Puljić, Apostolski upravitelj

Splitsko-makarske nadbiskupije

Split, 8. rujna 2023