ZAGREB (IKA)

Povodom 100. rođendana svetog pape Ivana Pavla II. koji se obilježava u ponedjeljak, 18. svibnja, na stranicama Informativne katoličke agencije (IKA) od nedjelje 17. svibnja dostupna je rubrika „Govori Ivana Pavla II. Hrvatima”.

‘Gotovo 850 govora na jednom mjestu’

Nijedan se papa u povijesti do pape Karola Wojtyłe nije Hrvatima obraćao na hrvatskomu jeziku. Tijekom svojega pontifikata Papa iz slavenskoga naroda izrekao je na hrvatskomu jeziku brojne govore i pozdrave. Svi ti govori i poruke čine dragocjenu baštinu koju treba s ljubavlju i zahvalnošću čuvati jer je postala sastavni dio naše hrvatske kršćanske povijesti i kulture. Gotovo 850 govora na jednom mjestu prikupio je isusovac prof. dr. Božidar Nagy koji je šest godina bio urednik hrvatskog programa na Radiju Vatikan.

„Općenito gledajući, svi ovi Papini govori jesu dragocjena dokumentacija zahvaljujući kojoj možemo pratiti dio povijesti hrvatskoga naroda i njegovih veza sa Svetom Stolicom pri kraju drugoga tisućljeća i na ulazu u treće tisućljeće kršćanstva; bit će važan doprinos da se ne zaboravi što su sve Sveta Stolica i papa Wojtyła za vrijeme svojega pontifikata učinili za hrvatski narod i ponovnu uspostavu njegove slobode i neovisnosti nakon devet stoljeća potlačenosti i nesamostalnosti”, istaknuo je dr. Nagy.

Uz govore i pozdrave što ih je usmeno izrekao na hrvatskome jeziku u raznim prigodama: na susretima s hrvatskim hodočasnicima u Rimu, potom za vrijeme svojih posjeta Crkvi u Hrvata te diljem svijeta na svojim apostolskim putovanjima, Ivan Pavao II. upućivao je Hrvatima i pisane poruke za razne prigode i svečana slavlja pojedinim hrvatskim biskupima, biskupijama i crkvenim ustanovama.

‘Sveti papa Ivan Pavao II. bit će upamćen kao dio hrvatske obitelji’

Objavom svih govora na IKA-i, svetom Ivanu Pavlu II. koji je zadužio hrvatski narod snažnom podrškom tijekom i nakon Domovinskog rata posjećujući Hrvatsku tri puta 1994., 1998. i 2003. godine želi se zahvaliti na njegovoj neumornoj zaštiti Hrvatske na svjetskoj razini, ističe ravnatelj Hrvatske katoličke mreže mons. Fabijan Svalina.

„Sveti papa Ivana Pavao II. za hrvatski je narod bio glasonoša radosti, uporište mira i sreće. Zauvijek će nam u srcu biti upisane Papine riječi u prvoj godini njegovog pontifikata: ‘Dragi moji Hrvati, Papa vas voli, Papa vas grli i prima, Papa vas blagoslivlja.’ Papi Ivanu Pavlu II. posebice je bila važna obitelj koja je u fokusu cijele Katoličke Crkve. Tako je papa Franjo prilikom proglašavanja svetim poljskog Pape naglasio kako je on upamćen u povijesti Crkve kao Papa obitelji. Sveti papa Ivan Pavao II. bit će upamćen kao dio hrvatske obitelji”, poručio je mons. Svalina.

Ivan Pavao II. rođen je u Poljskoj kao Karol Józef Wojtyła, a bio je 264. nasljednik apostola Petra od 16. listopada 1978. do smrti 2005. godine. Papa Benedikt XVI. proglasio je 2011. Ivana Pavla II. blaženim, te odredio 22. listopada kao njegov spomendan-blagdan, a već 2014. godine svetim ga je proglasio papa Franjo.

Svi Papini govori Hrvatima koji su od sada dostupni na mrežnoj stranici IKA-e već su bili objavljeni u tiskanom izdanju pod naslovom: PAPA IVAN PAVAO II. GOVORI HRVATIMA 1978-2005. Priredio i uredio: prof. dr. Božidar Nagy, SJ. Zagreb, Filozofsko-teološki institut Družbe Isusova, 2011., 512 str.