Kardinal Jean-Claude Hollerich, isusovac koji je izrazio potporu njemačkom “Sinodalnom putu” i zagovara veće uključivanje laika i mladih u Crkvu, bit će Generalni Relator Biskupske sinode o Sinodalnosti 2023. godine.

Papa Franjo imenovao je kardinala relatorom u četvrtak, 8. srpnja, čime je 62-godišnji nadbiskup Luksemburga postao glavnim koordinatorom sinode 2021. – 2023. čija je tema ” Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje”.

Višefazna sinoda sastojat će se od dijecezanske i kontinentalne faze, dva radna dokumenta te konačne faze na razini sveopće Crkve.

Vatikan ga je nazvao “ne samo događajem, već i procesom koji u sinergiju uključuje Božji narod, Biskupski kolegij i Rimskog biskupa, svakog prema svojoj odgovarajućoj funkciji”.

Dužnosti kardinala Hollericha uključivat će pomoć u pripremi sinode, predsjedavanje nad izradom radnih i završnih dokumenata te iznošenje sažetka tema koje proizlaze iz sinodalnih rasprava.

Uloga je značajna i ponekad se na nju gleda kao na odskočnu dasku prema papinstvu. Sjetite se, i kardinal Karol Wojtyla i kardinal Joseph Ratzinger nekoć su držali te položaje.

Luksemburški kardinal rođen je 1958. Družbi Isusovoj pridružio se 1981., a za svećenika je zaređen 1990. Papa Benedikt XVI. imenovao ga je 2011. nadbiskupom Luksemburga, a kardinalom ga je proglasio papa Franjo 1. rujna 2019.

Inače, kardinal Hollerich ima slična stajališta kao i papa Franjo o pitanjima migracija i populizma.

U jednom intervju rekao je da migracija nije političko pitanje. “Ne možemo dopustiti da ljudi umiru”, rekao je. „To se protivi svim učenjima Evanđelja. Stoga moramo reagirati i spasiti ljude. Moramo se žrtvovati da bismo spasili ljudske živote.” Dodao je da oni koji se protive masovnoj imigraciji u Europu s obrazloženjem da su većina muslimani i da stoga mogu destabilizirati zemlje “pretjeruju”, te dodao kako bi bilo bolje da je “civilno društvo odgovorno za migracije; tada bi integracija bila daleko lakša.”

Kardinal je poštovao demokratsku odluku Britanije da napusti Europsku uniju, ali EU ipak smatra važnom za očuvanje mir. Njemačkoj novinskoj agenciji KNA rekao je da, iako ne misli da je britanski premijer Boris Johnson populist, “njegovo ponašanje je populističko”, dodajući da “takve opasne [populističke] tendencije mogu biti vrlo štetne za svjetski poredak”.

Luksemburški prelat izrazio je podršku ređenju oženjenih muškaraca u svećeništvo. Upitan je li viri probati (ređenje vjenčanih katoličkih “muškaraca dokazanih vrlina”) rješenje krize zvanja u Amazoniji, rekao je, “Zašto ne?” dodajući: “Volim svoj celibat, podržavam ga, ali vidim da oženjeni đakoni mogu propovijedati drugačije od mene, i smatram da je to samo po sebi prekrasan dodatak”.

No, možda su najzapaženiji nedavni komentari kardinala Hollericha o kontroverznom “Sinodalnom putu” njemačkih biskupa. U intervjuu kardinal Hollerich nije govorio o nekakvoj doktrinarnoj zabrinutosti zbog “Sinodalnog puta”, već je rekao da ima “veliko poštovanje prema onima koji se usude postavljati vrlo važna pitanja”, koja se, dodao je, “također moraju postaviti”.

Prepoznao je poteškoće biskupa iz različitih zemalja oko dogovora oko, na primjer, blagoslova istospolnih parova. “Crkve često razmišljaju previše nacionalno u odnosu na situaciju u svojoj zemlji”, rekao je. “Moraju više dijeliti.”

Upitan što je po njemu trenutno  najvažnije pitanje o kojem se raspravlja na „Sinodalnom putu“, kardinal Hollerich odgovorio je: „Položaj žena u Crkvi: ne kažem da one moraju postati svećenice; Jednostavno ne znam. Ali otvoren sam za to. Jasno je, međutim, da trenutna situacija nije dovoljna. Mora se vidjeti i primijetiti da žene imaju pravo glasa u Crkvi. “

“Možemo dati nadu”, rekao je; “Trebaju nam novi oblici evangelizacije, a ne obnavljanje prijašnjeg stanja.”

Izvor