Foto: Fah

Situacija u Vukovaru, hrvatskom gradu mučeniku, pomalo eskalira i istovremeno zbunjuje hrvatsku javnost već mjesecima. Prema Facebook objavi Velimira Bujanca, urednika emisije Bujica sa Z1 televizije, došlo je do grubog narušavanja građanskih i drugih prava dvojice mladića hrvatske nacionalnosti, navijača Dinama i pripadnika navijačke skupine Bad Blue Boys, i to navodno od vukovarske policije, konkretno policajca srpske nacionalnosti.

Policajci su, prema objavi Velimira Bujanca, tukli u policijskoj postaji mladiće hrvatske nacionalnosti i maltretirali ih cijelu noć, te uskratili građanska prava koja imaju u pritvoru.

I skupina Bad Blue Boys (BBB) službeno se oglasila, što vrlo rijetko ili nikada ne čini zbog navijačkog kodeksa do kojeg snažno drže. To indicira o nečemu ozbiljnom što se dogodilo i što se događa u Vukovaru, prema mladićima hrvatske nacionalnosti i navijačima Dinama.

Saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto nakon poslanog priopćenja BBB-a javno je zatražila ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića na reakciju i istraživanje cijelog slučaja.

Evo što je Velimir Bujanec napisao na svojoj Facebook objavi:

NAPETA SITUACIJA U VUKOVARU: Dvojica hrvatskih navijača uhićeni i zatvoreni! BBB: Prebijeni su u policiji! BUJICA DOZNAJE: Maltretirao ih je ‘Delija’ Grbić!

U utorak, 19. siječnja, u poslijepodnevnim satima, u Vukovaru je skupina lokalnih srpskih ekstremista, navijača beogradskog kluba ružnog imena ‘Crvena zvezda’ napala hrvatske navijače, pripadnike skupine BBB. Uslijedila su uhićenja, a u prostorijama PP Vukovar, ‘milicajac’ Predrag Grbić fizički je maltretirao najmanje dvojicu hrvatskih mladića, što je potvrđeno i u priopćenju objavljenom na stranicama BBB-a…

Jednog navijača su, prema tvrdnjama svjedoka, čak cipelarili na podu, a drugoga udarali u trbuh, dok su ga dvojica ‘milicajaca’ držali, kako se ne bi mogao braniti! Od trojice uhićenih pripadnika BBB-a, jedan iz Borova Naselja, u međuvremenu je pušten na slobodu, dok je dvojici iz Vukovara određen istražni zatvor, u trajanju od mjesec dana…

Prema pouzdanim informacijama, koje je redakcija Bujice prikupila iz različitih izvora, mladiće su maltretirali cijelu noć, nisu im dopustili odlazak na toalet, nisu dobili ni hrane, ni vode… Kada su zatražili liječnički pregled u vukovarskoj bolnici, kako bi se utvrdilo u kojoj su mjeri ozlijeđeni nakon ‘specijalnog tretmana’ u policiji – zaprječeno im je da će dobiti kaznene prijave zbog napada na službenu osobu, budu li inzistirali na odlasku u bolnicu.

Jedan od glavnih aktera jučerašnjeg incidenta u Vukovaru je Neven Grbić, lokalni ‘Delija’ i brat ‘milicajca’ koji je tukao hratske navijače u prostorijama PP Vukovar – Predraga Grbića. I Peđa Grbić, koji tvrdi da je kao službena osoba “napadnut“ od strane vezanih hrvatskih navijača, strastveni je navijač ‘Zvezde’ – pa mu odora hrvatskog policajca dobro dođe kao alibi za protuzakonito postupanje…

IGRALE SE ‘DELIJE’: Braća Grbić – ‘Milicajac’ Peđa pozira u navijačkom prsluku beogradskog kluba, a ‘bata’ Neven s tri prsta…

 

Podsjetimo se, Milorad Pupovac je eskalaciju navijačkih sukoba u Vukovaru između BBB i Delija-Grobara (Torcida nije umiješana i drži se po strani), još u svibnju 2020. godine popratio javnim pritiscima na policiju i slijedećim riječima koje izazivaju nelagodu kod građana zbog jednostranih optužbi na račun Hrvatske:

“Svađamo se oko stvari oko kojih nitko nema koristi, osim onih koji možda nemaju previše odgovornosti prema tome što govore, a i onih koji bi lako vladali ljudima na osnovu predrasuda koje su gospodarile našom prošlošću. Prošle godine su samo u Vukovaru zabilježena tri napada na dečke srpske nacionalnosti. Zna se tko to čini. U četvrtak se također dogodio napad na dečke srpske nacionalnosti. Policija svoj posao još uvijek nije obavila. Zašto? Zato što osim postustavnog i zakonskog patriotizma u dijelovima Hrvatske vlada čisti etnički ili ratni patriotizam. To proizvodi diskriminaciju, mržnju i netoleranciju. Mi bismo se htjeli time baviti u sljedećem mandatu – činjenicom da imamo doista duboku nejednakost po socijalnoj i regionalnoj osnovi. Svatko tko poslije izbora nastavi po starom bit će odgovoran za to što se ništa neće promijeniti”, ocijenio je tada Pupovac.

U međuvremenu, sukobi u Vukovaru su eskalirali, a došlo je i do nekoliko napada na mladiće hrvatske nacionalnosti na nacionalnoj osnovi, čak i ispred srednje škole. Milorad Pupovac na ove napade na mladiće hrvatske nacionalnosti nije reagirao, kao niti netko drugi od predstavnika vlasti, čiji je dio SDSS i Pupovac.

Osim toga, slučaj javnog linča navijača Rijeke i pripadnika Armade Matka Škalamere od SDSS-a, SNV-a i hrvatskih medija, koji je prije bilo kakve obrane bio javno pribijen na stup srama i medijski proglašen krivim za međunacionalnu mržnju, pritvoren u zatvor i pred otkazom na poslu, stavio je u hrvatsku javnost veliku sumnju izgledaju li stvari tako kako ih često predstavlja Milorad Pupovac, SDSS, SNV i dobar dio hrvatskih lijevo-liberalnih medija.

Matko Škalamera bio je optužen da je u Rijeci napao Srbina Dobrivoja Arsića na nacionalnoj osnovi, političko-medijska ‘elita’ se podigla na stražnje noge, razapela nevinog čovjeka i pospremila u istražni zatvor. Jedino su uz Škalameru ostali građani Rijeke koji nisu vjerovali u političko-medijsku harangu, te su izašli na ulice Rijeke prosvjedovati. Tako se ispostavilo da se radilo o običnom građanskom sukobu na parkingu, a hrvatska javnost je ostala šokirana pokušajem diskreditacije i uništenja života i karijere uglednog člana HGSS-a Matka Škalamere, čiji je otac bio liječnik-dragovoljac Domovinskog rata.

Nakon što je otkrivena i druga strana priče, ovaj slučaj je izmaknut od javnosti i nitko ne zna što se događa sa slučajem koji je podigao cijelu državu na noge. Hrvatska javnost ima pravo znati je li priča, koja očito nije bila istnita, poslužila za svjesno izazivanje međunacionalnih tenzija u Rijeci i Hrvatskoj. I ako jest, zašto se onda šuti o ulozi SNV-a, koji je podigao kaznenu prijavu i održao javne novinske konferencije, protiv Matka Škalamere?

Jednako tako, hrvatska javnost ima pravo znati jesu li mladići hrvatske nacionalnosti bili prebijeni u policijskoj postaji, čak i na nacionalnoj osnovi, i jesu li im bila uskraćena građanska prava.

Osobito stoga jer se radi o Vukovaru, gradu u kojem su Hrvati doživjeli genocid i progone neviđene u modernoj Europi.

Na riječ Vukovar svi hrvatski građani, i ne samo Hrvati, su vrlo osjetljivi.

Izvor: narod.hr/Facebook