kip sv. ivan pavao II crkve
Foto: Twitter, snimka zaslona; fotomontaža: Narod.hr

Kanadska policija još provodi istragu o devastaciji kipa pape Ivana Pavla II. u Edmontonu koja se dogodila u subotu. Kip je prekriven crvenom bojom, a papino ime išarano. To nije jedini nedavni čin protukatoličkog vandalizma u Kanadi. Prethodno ovome, zapaljene su i izgorjele četiri crkve, prenosi REMIX.

Nakon otkrića neobilježenih grobova na tlu bivših internata za djecu američkih urođenika, Katolička Crkva u Kanadi suočena je s valom mržnje. Internati su bili otvoreni od 19. stoljeća pa sve do 1990-ih, a vodili su ih Katolička Crkva i protestantske crkvene zajednice prema nalogu kanadskih vlasti.

 

Kanadska policija objavila je da su u subotu izgorjele dvije crkve na području rezervata američkih urođenika u Južnoj Britanskoj Kolumbiji. Tjedan dana prije toga, druge dvije katoličke crkve zapaljene su u druga dva rezervata.
Oštećena je i katedrala u Saskatoonu. Vandali su crvenom bojom ispisali riječi “Mi smo bili djeca”. Još je jedna crkva u Mississaugi devastirana grafitima.

 

Tako se u Kanadu vratila rasprava o povijesti te zemlje. Godine 2015. Komisija za istinu završila je svoj rad koji se bavio sa 139 internata za djecu američkih urođenika, Inuita i Mestika, kroz 150 godina djelovanja. Komisija je ocijenila djelovanje ovih škola kao “kulturni genocid”, opisujući iskorjenjenje jezika i kulture urođenika, uz progon i nasilje.

Prvi premijer Kanade, Sir John A. Macdonald, u svom govoru u parlamentu 1883. ocijenio je urođenike kao “divljake” i naglasio potrebu škola u kojima će “djeca američkih urođenika naučiti običaje i usvojiti mentalitet bijeloga čovjeka”.

Udruge koje predvode kanadski urođenici zahtijevaju od pape Franje ispriku za djelovanje Katoličke Crkve u školskom sustavu Kanade.

Papa Franjo pozvao da se rasvijetli taj žalosni slučaj

Podsjetimo, nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja u nedjelju 6. lipnja papa Franjo potaknuo je na tihu molitvu za 215 djece preminule u Kanadi, u jednoj katoličkoj rezidencijalnoj školi za domorodačku djecu u Britanskoj Kolumbiji, spominjući se šokantnoga otkrića tijelā 215 djece, učenika Kamloops Indian Residential School.

Šokantna je to vijest, rekao je Papa, koja je potresla kanadski narod kojemu je, kao i cijeloj Katoličkoj Crkvi u Kanadi, papa Franjo izrazio svoju blizinu, povjeravajući Gospodinu duše te preminule djece, i moleći za utučene obitelji i autohtone kanadske zajednice.

“To tužno otkriće još povećava svijest o bolima i trpljenju iz prošlosti. Neka političke i vjerske vlasti u Kanadi nastave odlučno surađivati kako bi se rasvijetlio taj žalosni slučaj, te kako bi se ponizno zauzele na putu pomirenja i ozdravljenja. Ti teški trenutci snažan su poziv svima nama da se udaljimo od kolonizacijskoga modela, kao i od današnjih ideoloških kolonizacija, te da hodimo rame uz rame u dijalogu i uzajamnom poštovanju, i priznavanju pravā i kulturnih vrijednosti svih kanadskih kćeri i sinova”, istaknuo je Papa.

U izjavi od 31. svibnja, kanadski biskupi izrazili su veliku žalost, potvrđujući svoje obveze prema domorodačkim zajednicama u Kanadi.

Izvor: narod.hr/rmx.news