“Živimo u najhladnijem tjednu dosadašnjeg dijela zime. Promijeniti ga ne možemo, ali mu se možemo prilagoditi.”, kaže Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz Sektora za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, i upozorava:

“U naše krajeva stiže novo zahladnjenje, pa će dani te osobito noći biti sve hladniji, uz poneki temperaturni “minus” vjerojatno čak i na dalmatinskoj obali. A koliki će gdje biti jutarnji minusi, ovisi o noćnoj vedrini. Dojam hladnoće pojačavat će povremeno umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar, na Jadranu i mjestimice jaka bura. Povremenih oborina, većinom snijega, bit će do četvrtka, a prema kraju tjedna slijedi sunčanije vrijeme. No, u ponedjeljak će vjerojatno zapuhati jugo, donoseći oblake i oborinu, a i porast temperature.”

Reproduktor videozapisa

Srijeda: Sjelomice sunčano, ali ponegdje i oborine, razmjerno hladno

“Srijeda će na istoku zemlje početi s promjenjivom naoblakom te s ponekom pahuljom snijega, a sunčanih će razdoblja biti više poslijepodne. Puhat će umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Jutarnja temperatura od -5 do -3 °C, a najviša dnevna od 2 do 4 °C.

Promjenjive i povećane naoblake bit će i u središnjoj Hrvatskoj, osobito prijepodne, kada je najizgledniji poneki pljusak snijega, pa i na potresom pogođenom području. Vjetar većinom slab, u Podravini umjeren sjeverozapadni. Jutarnja temperatura od -6 do -3 °C, a dnevna od 1 do 3 °C.

Na zapadu promjenjivo, u gorju i pretežno oblačno, uz povremen slab snijeg. Poslijepodne posvuda sunčanije. Duž obale sjevernog Jadrana puhat će slab do umjeren sjeverozapadnjak, popodne će okrenuti na buru te prolazno pojačati. Bit će hladno, ujutro u gorju i unutrašnjosti Istre od -10 do -5 °C, na obali od -1 do 4 °C. Danju će temperatura porasti na -2 do 2 °C, a na moru na 6 do 10 °C.

U Dalmaciji djelomice sunčano i uglavnom bez oborine. Nakon umjerenog sjeverozapadnjaka, popodne će zapuhati bura i sjeverni vjetar, mjestimice na udare i jaki. More malo i umjereno valovito, popodne u jačanju. Najniža temperatura od 1 do 6 °C, u unutrašnjosti od -5 do -3 °C, a najviša dnevna od 8 do 11 °C.

Na jugu Hrvatske djelomice sunčano, uz malo kiše prema otvorenom moru, a u zaobalju i snijeg. Puhat će slaba do umjerena bura i sjeverozapadni vjetar. Jutarnja temperatura od 3 do 7 °C, a dnevna od 8 do 11 °C.”

U nastavku tjedna razmjerno hladno, uz povremene oborine uglavnom još u četvrtak

“U četvrtak će oborina na kopnu biti češća. Padat će većinom snijeg, a u unutrašnjosti Dalmacije susnježica. U petak i subotu barem djelomice sunčano i uglavnom bez oborine. Povremeno će puhati umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar, a temperatura će biti još niža.

Na Jadranu pretežno sunčano i postupno sve hladnije, stoga jutarnji ‘minusi’ neće biti rijetkost ni u Dalmaciji. U četvrtak oblačnije, mjestimice uz kišu, ponegdje čak i snijeg te prolazno pojačan vjetar.”, prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

narod hr