Zadnjih godinu i pol dana, o. Milan Stipić vršio je dužnost apostolskog upravitelja sede vacante (dok je biskupska stolica upražnjena) Križevačke eparhije.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Križevačka eparhija

Apostolska nuncijatura objavijestila je da je Sveti Otac imenovao o. Milana Stipića novim vladikom Križevačke eparhije. Dosad je o. Stipić bio apostolski upravitelj upražnjenog sjedišta iste crkvene pokrajine, nakon što je papa Franjo dana 18. ožujka 2019. godine prihvatio ostavku dotadašnjeg vladike Nikole Kekića.

Otac Milan Stipić rođen je 28. prosinca 1978. godine u Bosanskom Novom (Bosna i Hercegovina) od oca Vladislava i majke Vesne. Djetinjstvo je proveo u Lipiku, gdje je i kršten. Osnovnu školu pohađao je u Lipiku, a zbog ratnih zbivanja – u Zagrebu i u Čazmi. Nakon osnovne škole 1993. godine, upisao je Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju u Zagrebu i započeo svećeničku formaciju u Međubiskupijskom dječačkom sjemeništu.

Godine 1997. ulazi u Grkokatoličko sjemenište Križevačke eparhije i studira na Katoličkom Bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Uz redovni studij aktivno se bavi crkvenom glazbom istočnog obreda. Za đakona je rukopoložen 8. studenoga 2002. u konkatedrali svetog Ćirila i Metoda u Zagrebu, a svećeničko rukopoloženje primio je 18. listopada 2003. u grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice u Križevcima. Iste godine započinje službu župnika u grkokatoličkim župama Kašt i Radatovići, u Žumberačkom dekanatu.

Godine 2007. dobio je naslov protojereja i preuzeo pastoralnu skrb za grkokatolike u Dalmaciji. Godine 2012. – 2019.: župnik u Jastrebarskom. Dana 18. ožujka 2019. imenovan je apostolskim upraviteljem sede vacante (dok je biskupska stolica upražnjena) Križevačke eparhije. Osim hrvatskog, govori ruski, ukrajinski, engleski.