Povodom obilježavanja završetka nastave učenika završnih razreda srednjih škola, diljem Hrvatske organizira se proslava “norijade”. I dok će neki bacati brašno, polijevati se vodom, gađati jajima uz budno oko zdravstvene službe, policije, vatrogasaca i ostalih, neki drugi završetak srednjoškolskog obrazovanja obilježavaju na drugačiji način – euharistijom.

Svečanim euharistijskim slavljem u velebnoj crkvi Srca Isusova u Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu obilježen je u utorak kraj srednjoškolskog obrazovanja za učenike Nadbiskupske klasične gimnazije. Roditelji, braća i sestre, djedovi i bake maturanata te profesorski gremij NKG-a predvođen ravnateljicom Ljubom Duvnjak, zahvalio je Gospodinu na milosti darivanja znanja i odgoja u vjeri i mudrosti budućih studenata koji će nakon mature stupiti na željene fakultete u gradu Zagrebu i u ostalim učilištima diljem Lijepe naše.

Apostol Petar nije pitao: ‘Gospodine, kuda da idemo?’ već ‘Gospodine, kome da idemo?’ Dakle, vi idete Nekome! Želim vam život u kojem ćete najviše zahvaljivati, a ne opraštati jer ako u životu ima više opraštanja znači da ste život proveli u lutanjima, svađama…

Misno slavlje s početkom u 18 sati predvodio je vlč. mr. sc. Odilon-Gbènoukpo Singbo, sveučilišni kapelan Hrvatskoga katoličkog sveučilišta u Zagrebu.

U svojoj propovijedi vlč. Odilon između ostalog je naglasio:

“Večeras smo došli u ovu velebnu crkvu euharistijom zahvaliti za vaše četiri protekle godine. Čuli smo Božju riječ po kojoj nam evanđelist Ivan progovara riječima apostola Petra: ‘Gospodine, kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga!’ Danas vam želim reći – nikada ne odlazite od Isusa! Vaš život maturanti uvijek će biti odlazak nekome. Nakon srednjoškolskog obrazovanja vi ponovno imate mogućnost birati i potičem vas da uvijek izaberete Njega, gdje god i kojim putem krenuli – izaberite put Isusa Krista.”

Propovjednik je nadalje ispričao neke zgode iz svoga života u Beninu te se prisjetio svoje mature prije 19 godina, a s nekim anegdotama izmamio je osmijeh okupljenih vjernika da bi poentirao propovijed ovim riječima: “Apostol Petar nije pitao: ‘Gospodine, kuda da idemo?’ već ‘Gospodine, kome da idemo?’ Dakle, vi idete Nekome! Želim vam život u kojem ćete najviše zahvaljivati, a ne opraštati jer ako u životu ima više opraštanja znači da ste život proveli u lutanjima, svađama… Želim vam život ispunjen Kristom, a njega ćete pronaći u svome srcu i u svojim odlukama. Budite hrabri, nebojte se uzeti život u svoje ruke i svjedočiti radost evanđelja” zaključio je propovjednik.

Po završetku propovijedi maturanti su na oltar prinijeli hostije, vino, vodu, križ, svijeću, maturantsku sliku i novčani dar za pomoć u školovanju djece u Beninu želeći na simboličan način predati Bogu sve ono čime ih je On obogaćivao kroz protekle četiri godine, a ujedno učiniti i gestu ljubavi prema svojim prijateljima u Africi koji nemaju milost i mogućnost školovanja i obrazovanja zbog teške ekonomske situacije.